Skandalozno: Izetbegović i Zvizdić prevarili Srebreničane!

Vijeće ministara BiH, s Denisom Zvizdićem na čelu, nikada nije prebacilo dva miliona KM za Srebrenicu, a koje su obećane na Investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj još 11. i 12. novembra 2015. godine u tom gradu.

Lideri regiona

Konferencija je tada okupila lidere regiona, među kojima je bio i Aleksandar Vučić, aktuelni predsjednik Srbije i tadašnji premijer. Prisustvovali su i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, te Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a.

No, od tada obećanih skoro 15 miliona maraka za projekte u Srebrenici, jedino je Vlada Srbije ispoštovala svoje obaveze i uplatila pet miliona eura. To nam je potvrdio i Ćamil Duraković, organizator konferencije i tadašnji načelnik općine Srebrenica.

On kaže da Vijeće ministara do danas nije uplatilo ni fening, kao ni Vlada RS. Zvizdić je u ime državne vlade obećao dva miliona, a Dodik u ime entitetske tri – milion KM za budžet, a dva miliona za projekte.

Tada su Izetbegoviću i Zvizdiću puna usta bila tvrdnji da će Vijeće ministara učestvovati s investicijama u Srebrenici.

– U pripremi je 12 projekata koji su izloženi Vijeću ministara, pa ćemo vidjeti za koje ćemo se odlučiti. Učestvovat ćemo i u nastavku gradnje spomen-obilježja Potočari – rekao je tada Zvizdić.

Zajednički projekt

Ćamil Duraković danas tvrdi da od ispunjenja tih obećanja nema ništa.

– Vijeće ministara je reklo da će kroz jedan infrastrukturni projekt, posebno ovaj regionalni put Srebrenica – Skelani, pomoći da daju sredstva da to bude jedna dionica od novca Vlade Srbije, a druga od vlade BiH. Bilo je govora da to bude, simbolično, zajednički projekt. No, nikad ništa nismo dobili. Srbija je samo dala, ostali niko ni fening – kaže Duraković.

Kao tadašnji organizator konferencije kaže da je imao korespondenciju sa Zvizdićem i poslao je projekte u Vijeće ministara BiH, ali odgovor nikad nije dobio.

– Ne znam šta je zapelo, desili su se nakon toga izbori i sve je stalo – rekao nam je Duraković.

U Vijeću ministara, zbog neradnog vikenda, nije bilo moguće dobiti komentar o ovoj temi.

Tako su govorili Bakir i Dodik

U Domu kulture Srebrenica 11. novembra 2015. godine prisutnima se obratio i Bakir Izetbegović.

– Želimo vratiti život u Srebrenicu i ljude koji će ostvariti svoj san ovdje. Siguran sam da to možemo ostvariti prilikama koje nam se pružaju. Prirodnim resursima, koji su pogodni za razvoj privrede, ali i kulturno-historijskim spomenicima – kazao je tada Izetbegović.

Dodik je u svom obraćanju učesnicima naglasio da „država ne može napraviti fabrike, ali može osigurati stimulanse za one koji to žele”.

– Zajedno mnogo toga možemo učiniti – rekao je tada Dodik te istakao važnost Guber banje, kao i mosta Bratunac – Ljubovija.

Autor: M. AŠČIĆ
Preuzeto sa- Avaz.ba

Back to top button