Zamjenik resiu-l-uleme: Ajvatovica, primjer jedinstva Bošnjaka

Zamjenik resiu-l-uleme: Ajvatovica, primjer jedinstva Bošnjaka

03Jul
2017

 U Pruscu je održana Centralna manifestacija ovogodišnjih 507. Dana Ajvatovice, koji su ove godine otvoreni 12. maja i kroz svoje programske sadržaje ponudila je više od 90 različitih vjersko-kulturnih, naučno-edukativnih, sportskih i socijalnih programa u devet srednjobosanskih općina. Moto ovogodišnje Ajvatovice je :  „Ramazanskom dovom i ajvatovičkom stazom“.

 

Tradicionalno, manifestacija je okončana pohodom Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerskim programom na Ajvatovačkoj livadi. Ispred Handanagine džamije obavljena je prozivka bajraka, njih ukupno 66  nakon čega je 255 konjanika, potom bajrakatari i vjernici krenuli ka Ajvaz Dedinoj stijeni. Nakon pješačenja od oko sedam kilometara uz tekbire, koji su parali nebo iznad Prusca, učesnici pohoda stigli su do Ajvaz-Dedine stijene. Shodno tradiciji kroz stijenu su prvo prošli bajraktari, pa potom brojni vjernici.

Po izlasku iz stijene, proučena je sura Feth(pobjeda), a potom je uslijedio odlazak  šumskom stazom do obližnje Ajvatovačke livade gdje organizovan bogat vjerski program.

U svom obračanju prisutnima na Platou Ajvatovice zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef Smajić, je naglasio kako je bošnjački narod, vjernički narod, a Ajvatovica je njegova lađa spasa. Apelovao je na čuvanje porodica i dini islama.

-Čuvajmo Ajvatovicu, čuvajmo naše džamije, naše  džemate, slušajmo svoju ulemu, koji su nasljednici božijih poslanika i nećete zalutati. Naša domovina je Bosna i Hercegovina, naš put je Bosna i Hercegovina, naš put je u čuvanju svoje tradicije, povratak svojoj bosanskohercegovačkoj muslimanskoj tradiciji. Ajvatovica je primjer da bar jednom godišnje se vratimo svojim korijenima, svojoj ulemi i najbolji primjer kako se može čuvati jedinstvo Bošnjaka i tradicija evropskih muslimana ovog područja- poručio je zamjenik reisul-uleme IZ u BiH Husein ef Smajić.

Po riječima predsjednika OO 507. Dana Ajvatovice travničkog muftije Ahmed ef Adilovića ,  Ajvatovica nije svetište, a oni koji dolaze na plato Ajvatovice nisu hodočasnici, kao što to neki pogrešno shvataju.

-Ajvatovička staza je naša višestoljetna tradicija, to je staza odanosti našoj vjeri i tradiciji, te našem narodu i domovini. To je staza nesebičnosti i davanja, te pomoći svima koji ovaj prostor dijele sa nama. Naša lijepa vjera i pozitivna tradicija su ključ za opstojnost i prosperitet našeg naroda i domovine, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima. Bošnjački narod je stoljećima bio odan svojoj vjeri, oplemenjujući svoj život njenim mudrim načelima, a pozitivnu tradiciju je njegovao i iz nje crpio snagu za bolju i ljepšu budućnost. Naš narod je uvijek poštovao drugo i drugačije, što je jedino ispravno, i zbog čega je ova sredina uvijek bila otvorena i multikulturalna. Da nije tako bilo, na ovim prostorima ne bi bilo drugih naroda. Shodno svojoj tradiciji, naš narod će i dalje poštovati druge, ali i tražiti poštivanje svojih prava- posebno je naglasio muftija Adilović.

Ajvatovačku dovu proučio je muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović. Uslijedilo je potom klanjanje podne namaza, čime je centralna svečanost ovogodišnjih 507. Dana Ajvatovice okončana.

Plaketu Ajvatovice ove godine dobio je Salih ef Arslanović, iz travničkog džemata Karaula, koji punih dvadeset godina predvodi konjicu iz ovog mjesta, koje godinama predstavlja najbrojniju konjicu na Ajvatovici.

Kao i svake godine uručene su zahvalnice za pojedine učesnike pohoda. Najorganizovanijom povorkom konjanika proglašena je konjica iz Sarajeva. Najkićeniji konjanik je Aziz Šehović iz Brčkog, a najkićeniji bajraktar je Salko Halilović iz Donjeg Vakufa. Najstariji konjanik je Adem Pajić iz Karaule, a najstariji bajraktar je Halil Rujanac iz Šeherdžika – MIZ Donji Vakuf. Najmlađi bajraktar je Adin Deljković iz bugojanskog džemata Kopčić, a najmlađi konjanik je osmogodišnji Benjamin Baručija iz Busovače. Posebna zahvalnica za učešće u organizaciji i podršci manifestaciji uručeno je Vojnom muftijstvu OS BiH.

U vjerskom dijelu programa učestvovali su  : Hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, te turski vojni orkestar „Mehter“, koji je i ove godine došao ispred Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske, te turska derviška grupa „Semazem“, poznatija kao “nebeski plesači”.

 preporod

Back to top button