LIDER SPS-A I ČETNIČKI VOJVODA U RATU Šešelj udario na Dačića!

Na Dan ustanka naroda Srbije, 7. jula koji je bio državni praznik u Socijalističkoj Republici Srbiji i Republici Srbiji, od 1945. do 2001. godine i danas se na najrazličitije načine gleda.

Novi Sad Miting SRS Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj, Foto: N. Mihajlović

I dok jedna strana tvrdi da je 7. jul 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja kada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma, najvažniji u našoj istoriji, drugi su mišljenja da se narod tog dana uopšte nije digao na ustanak!

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj za “Alo!” tvrdi da se taj dan nikada nije smeo slaviti jer je tada “pala samo srpska krv”.

– Na taj dan srpski narod se nije digao ni na kakav ustanak, samo je lažno se predstavivši kao pripadnik tog naroda Žikica Jovanović Španac ubio dva srpska žandarma narednika Bogdana Lončara i još jednog žandarma. Komunisti su podmetnuli srpskom narodu da se to slavi kao dan ustanka protiv fašističkog okupatora da bi Srbe što više ponizili. A Hrvatima nisu mogli da nađu nijedan dan za dan ustanka, pa su proglasili dan četničkog ustanka u Srpskoj Krajni 27. jula za dan ustanka Hrvatskog naroda, jer 27.jula 1941. na području Srpske Krajne digli su se samo četnici na ustanka i komunisti su bili sa njima, a onda su se komunisti odvojili posle izvesnog vremena. Inače, srpski narod se digao na ustank protiv fašističkog okupator i protiv ustaša još u maju 1941. godine na području Hercegovine bez ikakve uloge komunista u tome – kaže Šešelj za “Alo!“.

Opomena:  Ivica Dačić

Opomena: Ivica Dačić, Foto: Vesna Lalić

Šef Socijalističke partije Srbije i prvipotpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić s druge strane za “Alo!” kaže da 7. jul mora da se obeležava.

– To je dan ustanka protiv fašizma i treba da se obeležava. U celoj porobljenoj Evropi kvislinzi su bili meta pokreta otpora, oni su služili okupatoru. Oni su sprovodili zločin nad svojim narodom. Nedić je bio predsednik okupacione vlade kad su streljani đaci u Kragujevcu iz škole koju je on završio i nakon toga je nastavio svoj mandat koji mu je Hitler dao – rekao je Dačić.

Titov unuk: Neka četnici pričaju šta hoće

Josip Joška Broz, unuk bivšeg predsednika SFRJ Tita tvrdi da je Dan ustanka jako važan istorijski datum.

– Datum 7.jul kao i svi datumi narodnoslobodilačke borbe su jako važni. Naročito sada treba da potenciramo na njima da bi se suprotstavili silnim lažima koje šire lažne patriote, četnici i stavili im do znanja da one ne mogu da prođu. Mi ćemo 7. jul  proslaviti kako dolikuje u Beloj crkvi gde ide deo naših čalova. To je datum koji treba da ostane upisan u istoriji, kao važan. Mogu četnici da pričaju šta god hoće, ali istoriju da promene ne mogu onako kako njima odgovara i kako bi želeli – kaže Broz za “Alo!“.

Back to top button