Policija upozorava na prevarante: Lažni inkasanti, maserke i trgovci mogli bi pozvoniti i na vaša vrata

Policija upozorava na prevarante: Lažni inkasanti, maserke i trgovci mogli bi pozvoniti i na vaša vrata

Tražite da vam pokažu akreditaciju (Foto: Ilustracija)
Građani naše zemlje u posljednje vrijeme ponovo su žrtve raznoraznih prevaranata, masera, gatara, inkasanata ili trgovačkih putnika koji su na prodaju nudili kosmodisk, posuđe, knjige, posteljine i druge potrepštine, s ciljem da ih lakovjerne žrtve puste u svoje domove, koje bi potom opljačkali.
Umanjiti rizik
Većina prevaranata je razotkrivena, ali se svakodnevno pojavljuju novi, vrebajući lakovjerne žrtve. Posljednji takav slučaj pojavio se u Banjoj Luci, gdje su na ulazima banjalučkih zgrada oblijepljena upozorenja kablovskog operatera “Elta-kabel”, koji građane poziva na oprez, jer su obaviješteni da se nepoznate osobe kreću po stubištima i predstavljaju kao monteri koji vrše popravke kablovskih instalacija.
Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banja Luka, kaže da policija nije zaprimila nijednu zvaničnu prijavu koja se konkretno odnosi na lažne montere.
– Te informacije se detaljno provjeravaju na terenu, ali nemamo prijava da su osobe koje su se tako predstavljale nekome nanijele štetu – kažu Novković.

On pojašnjava da niz faktora pogoduje činjenju krivičnih djela koja proizlaze iz nepažnje, nemarnosti i lakomislenosti građana, kao i nemarnog odnosa prema privatnoj i društvenoj svojini.

 

– Zato apeliramo na građane, posebno u sezoni godišnjih odmora, da poduzmu mjere samozaštite da bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju, ugrozila njihovu imovinu – ističe Novković.
Lažno posuđe
U Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu i pojedinim dijelovima Hercegovine u posljednje vrijeme građani su se javljali zbog lažnih preprodavača koji su nudili “skupocjeno” ”Zepter” posuđe, a kasnije dolazili po zlatni nakit. Ispostavilo se da se radilo o jeftinim kineskim kopijama.
– Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Od svake osobe koja se predstavi kao službena zatražite akreditaciju, a također je pitajte ko je, otkud dolazi i šta od vas hoće. Ako vam je osoba sumnjiva, čak i ako ima službenu iskaznicu, prije nego što je pustite u kuću, provjerite u službi čijim se radnikom predstavlja je li poslala službene osobe vama. Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje – upozoravaju iz policije, uz napomenu da prijave svaku sumnjivu osobu.

Prijavljeno 486 prevara

Prema podacima MUP-a RS i FUP-a, u prošloj godini evidentirano je 486 krivičnih djela prevare. U Federaciji BiH evidentirano je 339, a u RS 147 slučajeva.
Autor: O. MATAVULJ – B. CERIĆ
Back to top button