“ROĐENI BRAT TI KAŽE: PRODUŽI, DA BAREM NEKO PREŽIVI”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”.

Jedan od učesnika Marša Mira je i Mirsad koji je prilikom pješačenja na dionici Crni vrh podijelio svoje iskustvo u preživljavanju srebreničkog genocida.

“Prolaziš pored ranjenih. Ostaviš svog rođenog brata koji ne može dalje. Ne znaš šta ćeš sa njim, on ti samo kaže: Produži, da barem neko izađe živ“, kazao je za N1.

Za učesnike “Marša” će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima. Prvi i drugi dan organizacija pomozi.ba osigurala je za učesnike sendviče, jogurte i vodu, a treći dan Udruženje građana Podrinja organizira večeru.

On je naveo da je već tri puta sa ekipom obišao trasu Marša mira.

“Svi su mi dijelovi teški. Svaki metar je proljevena nečija krv. Ovo je pohod gdje se odaje počast žrtvama genocida. Svi koji drugačije misle, neka ne dolaze, bit će sankcionisani. Ja sam jedan od tih koji smo probili tu zadnju liniju, to se ne može opisati ljudima koji nisu bili. Nekome to pričati ko nije preživio je suvišno“. 

Habibović naglašava da učesnici “Marša mira” trebaju da imaju odgovarajuću odjeću i obuću, dovoljno tečnosti te je nephodno da se pridržavaju kodeksa ponašanja.

Kolona učesnika tokom tri dana koliko traje “Marš mira” prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

N1

Back to top button