NASER ORIĆ NIJE UBIO ILIĆA, IBRAN MUSTAFIĆ LAŽE

SVJEDOK DANAS POTVRDIO: NASER ORIĆ NIJE UBIO SLOBODANA ILIĆA, IBRAN MUSTAFIĆ LAŽE 

Danas je s početkom u 9:00 sati, završeno ročište na Sudu BiH ispitivanjem dva svjedoka odbrane krivooptuženog Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Prvi svjedok danas pred Sudom BiH bio je Zulfo Salihović koji je bio na početku agresije angažovan u rezervni sastav policije sve do formiranja Teritorijalne Odbrane u mjestu Sućeska kraj Srebrenice. Komandant ove jedinice bio je Zulfo Tursunović. Svjeedok je potvrdio da je ova jedinica u julu mjesecu izvela akciju pokušaja uklanjanja neprijateljske i agresorske artiljerije na području Zalazja, koja je u tom periodu granatirala područje Srebrenice i Potočara. U akciju je pješice krenulo oko 80-100 branilaca dok je kamion (tamić) ostao u Sućesci u slučaju potrebe izvlačenja ranjenih i poginulih. Vozilo je prvi put taj dan pokrenuto u navedenu svrhu tek oko 17:00 sati nakon dojave kurira o povrijeđenim braniocima. Tek oko 21:00 sat kamion je dovezao ranjene među kojima je bilo i oko pet branilaca koji su ih dovezli u Dom zdravlja.

Nakon drugog puta nakon što su dovezeni ranjeni i poginuli branioci među prisutnim dovezenim je bio i komandir Zulfo Tursunović i još nekoliko branilaca i pripadnika ARBiH.

Nakon toga, odbrana Nasera Orića na komadu papira predstavila je lične podatke prvog svjedoka ovog procesa O1 za kojeg je nakon upoznavanja sa detaljima svjedok Salihović potvrdio da ne zna o kome se radi i da ne poznaje to lice niti da je ono bilo dio jedinice u Sućesci u kojoj je bio Salihović.

Svjedok je takođe naveo da su drugog dana on i nekoliko saboraca otišli prema lokalitetu Zalazja kako bi izvukli preostalo naoružanje i poginule branioce prilikom čega su naišli na nekoliko tijela srpskih vojnika koji su poginuli dan prije. Među njima je bilo i tijelo kako svjedok tvrdi i sudije Slobodana Ilića, s vidnim ranama u predijelu tijela, što jasno govori da se ne radi o povredama koje je navodio svjedok Tužilaštva BiH O1 i svjedok Ibran Mustafić.

Ovaj svjedok je naveo da se komandir Zulfo Tursunović prilikom povratka u Srebrenicu hvalio da se osvetio Slobodanu Iliću za njegova maltretiranja prije agresije i nečasno ponašanje prema njemu kao službeno lice kažnjavajući ga za određena djela.

Nakon prvog istupio je i drugi svjedok odbrane pred Sud BiH, Mirsad Mustafić rođen u Potočarima.

Svjedok je na pitanja odbrane Nasera Orića, Lejle Čović, odgovorio da je 16. aprila 1992. godine napustio Srebrenicu i otišao za Tuzlu te da se nikada do tek iza agresije nije vraćao u Srebrenicu već cijeli period agresije proveo u Tuzli. Period u gradu soli je proveo formirajući organizaciju koja se brinula o izbjeglicama iz Srebrenice te i o evidenciji vojnosposobnih muškaraca koji su trebali da se uključe u odbranu ovog grada. Svjedok Mustafić takođe naveo je da je prvi kontakt sa Srebrenicom ostvario tek 1993. godine te da je prije toga bilo nemoguće kontaktirati nekoga u Srebrenici.

Svjedok Mustafić potvrdio je da je u srodstvu sa Ibranom Mustafićem te da su amidžići i da se Ibran krajem 1992. godine prvi put pojavio u Tuzli te da je do tada boravio u Sarajevu.

Na upit odbrane, svjedok je potvrdio da nikada nije predao bilo kakav spisak Ibranu Mustafiću na kojem bi se nalazila imena zarobljenih i ubijenih srba iz Srebrenice, što dokazuje da je Ibranov iskaz u Sudu BiH bio lažan te da je svjedočio lažno protiv krivooptuženih Orića i Muhića. Ovo je svjedok potvrdio u više navrata te naveo kako je Ibran Mustafić nakon dolaska u Tuzlu, u istoj boravio samo deset dana te kako mu je kazao da se sprema i da ide za Srebrenicu što nikome nije bilo jasno kako će to izvesti s obzirom na opkoljenost grada Srebrenice. Nakon samo dva tri susreta svjedok više nije vidio Ibrana do sve tek poslije agresije.

Ovim se dodatno potvrđuju sve sumnje da su izjave Ibrana Mustafića kao i zaštićenog svjedoka O1 lažne te da ovaj montirani proces upravo i služi samo za iznošenje laži i podmetanje braniocima Srebrenice i Republike Bosne i Hercegovine

Sljedeće ročište je zakazano za 07. februar 2017. godine s početkom u 9:00 sati. Najavljeni su svjedoci pod rednim brojem 2 i 7 iz tačke A.

AntiDayton Pokret

Back to top button