Šta državni službenik mora zgriješiti da bi dobio otkaz: Osuđeni ovisnik vraćen na posao u ministarstvo

Vladimir Lalović, uposlenik Ministarstva prometa i komunikacija BiH, koji se našao na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Sarajevu pošto je otkriven kako kupuje heroin od sarajevskih dilera, ponovo se vratio na posao i to uprkos činjenici da je osuđen zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, saznaje Faktor.

On je uhapšen u septembru prošle godine u policijskoj akciji “Žuto“ kada su razotkriveni dileri Ragib Poturković i Zlata Mujkić i to dok je dozu heroina plaćao mobitelom koji je prethodno ukrao od zamjenika ministra.

Uvjetna kazna

Prema informacijama do kojih smo došli, prvostepenom odlukom  je Laloviću izrečena uvjetna zatvorska kazna u trajanju od deset mjeseci, koja neće biti izvršena ukoliko on ne počini novo krivično djelo u naredne tri godine.

Početkom ove godine Ismir Jusko, državni ministar komunikacija i prometa BiH, Lalovića je suspendovao sa njegovog radnog mjesta sve do okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi. Ipak, sve vrijeme je Lalović uredno primao svoju plaću.  Sedam mjeseci kasnije Lalović se pojavio na poslu, iako mu je u međuvremenu izrečena osuđujuća presuda.

 

Istina, još je u toku drugostepeni postupak nakon kojeg će se donijeti pravoznažna odluka, ali upravo zbog činjenice da proces nije okončan, sudeći prema Juskinoj odluci,  Lalović ne bi smio biti na poslu. Ipak, neko mu je morao odobriti povratak na radno mjesto.

Pojašnjenje smo tražili od ministra Juske, ali on na naše upite nije odgovorio.

U međuvremenu, uposlenici ovoga ministarstva će i dalje strahovati od osuđenog ovisnika te će se mnogi i dalje zaključavati u svojim kancelarijama.

Zanimljivo je da je nakon pokrenute istrage protiv Lalovića Tužilaštvu prijavljeno i da su vrijedne stvari nestale iz ovog ministarstva poput laptopa i mobitela te je zatraženo da se pronađe nepoznati kradljivac. Iako to niko ne želi javno reći, sumnja pada na Lalovića i mnogi vjeruju da je upravo on krao kako bi te iste stvari prodao ili zamijenio za drogu.

Disciplinki postupak protiv Lalovića pokrenut je i u Agenciji za državnu službu BiH, ali je i on obustavljen do okončanja krivičnog postupka. Iako smo pitali Agenciju za državnu službu u kojoj je fazi ovaj postupak, odgovor do kraja dana nismo dobili.

Ono što ostaje nejasno jeste šta bi zapravo državni službenik trebao učiniti da dobije otkaz. Krađa i konzumiranje narkotika očigledno ne spadaju u takve prekršaje.

Kako se čini u teške povrede radne dužnosti ne spada ni erotska masaža kakva je kamerom zabilježena tokom radnog vremena u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, u martu ove godine kabinet jednog od direktora odsjeka u UIO BiH bio je zaključan sat vremena, a za to vrijeme obnaženu sekretaricu Aidu Đuzel masirao je njen kolega Davor Džombić. Erotska masaža je zabilježena iz susjedne prostorije, a nakon što je fotografija i objavljena, skandal je danima tresao UIO BiH.

 

Dan kasnije, troje službenika UIO BiH su suspendovana i to maser, Džombić, masirana Aida Đuzel te Jasmina Halilović jer neposrednog rukovodioca nije obavijestila o onome što se dešava u njegovom kabinetu.

– Tri uposlenika UIO BiH su još pod suspenzijom, a disciplinska rasprava zakazana je u  avgustu kada će se i donijeti konačna odluka o mjeri koja će protiv njih biti poduzeta – kazao je za Faktor Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Skidanje iz nehata

Državne institucije u BiH i ranije su potresali slični skandali, a zajedničko svima je da su uglavnom zataškani i da nikad nisu do kraja rasvijetljeni i potvrđeni. Šokantan slučaj seks-afere procurio je 2012. godine iz Državne agencije za istrage i zaštitu, kada je Anđelko Hrgić, zamjenik direktora SIPA-e  vodio ljubav sa svojom mlađom kolegicom u sobi za saslušanje svjedoka. Videonadzor je sve uredno zabilježio, a snimak je ubrzo procurio u javnost.

Sredinom 2013. godine Enisa Bilajac, sutkinja Vrhovnog suda FBiH, uhvaćena je kako tokom radnog vremena pored prozora potpuno gola i na stolu radi vježbe. Nakon toga je godinu dana disciplinski kažnjena, ali je kasnije vraćena na posao. Ocijenjeno je da se ona skinula iz nehata, a ne sa predumišljajem.

Kako se čini dugotrajni i komplikovani disciplinski postupci štite grešnike. Dok traju ovi postupci, bura se stiša, pa samim tim i pritisak javnosti koja traži odgovornost. Po uzoru na onu “svakog čuda tri dana dosta” na poslu ostaju i oni koji bi u skladu sa zakonskim propisima  morali dobiti otkaz zbog teške povrede radne dužnosti, nedoličnog ponašanja, kaljanja ugleda institucije…Faktor.ba

Back to top button