Pandurević: Dodik čuva Srpsku kao vuk jariće

Milorad Dodik je čuvar Republike Srpske koliko i gladni vuk jarića, ocijenila je potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević povodom Dodikovih kritika SZP jer nisu podržali HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona.

aleksandra_pandurevic04

”Rješenja koja se tiču izbora u Gradu Mostaru i izbora delegata u Domu naroda Federacije, u suprotnosti su sa Ustavom Federacije. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je još prije više od godinu dana pozvala Parlament FBiH da promijeni Ustav Federacije BiH kako bi na ustavan način bio popunjen Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH, i taj zaključak je tada podržao i SNSD”, kaže Pandurevićeva, prenosi BN TV.

Ona pita Dodika zašto je u međuvremenu promijenio stav i uveo opasan presedan da se u Parlamentu BiH donose rješenja suprotna entitetskim ustavima.

”Šta ćemo kada nam sutra neko predloži rješenje suprotno Ustavu Republike Srpske?”, dodaje ona i pita Dodika zašto se odrekao Srba u Mostaru.

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević poručuje Dodiku da, umjesto što je pustio niz vodu mostarske Srbe i pristao na urušavanje entitetskih ustava, od HDZ-a je trebao tražiti da pokrenu inicijativu za promjenu Ustava Federacije u dijelu koji se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije i izbora u Mostaru.

”Pitam Dodika zašto šuti i od Dragana Čovića ne traži da sprovede 15 godina staru odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u HNK kantonu? Zašto šuti na činjenicu da Srbi ni danas nisu konstitutivni u četiri kantona sa hrvatskom većinom?” , ističe Pandurevićeva.

Da Dodik servilno prihvata sve što dođe od HDZ-a, kaže ona, govori i njegova nekritička podrška HDZ-ovom zakonu o javnom RTV sistemu.

”Taj veliki tobožnji zaštitnik interesa RS pristao je da se Mrežni operater uvede kao četvrti subjekt sistema javnog emitovanja i to sa sjedištem u Sarajevu! Gdje je tu interes Srpske?”, pita ona.

Pandurevićeva naglašava da SDS podržava da se riješi pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer svaki narod treba da bira svoje predstavnike, te kaže ”da nije dobro da se ijedan narod osjeća majorizovano”.

”BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno. Ali, sva rješenja moraju biti u skladu sa postojećim ustavima. Ne možemo rušiti Ustav Federacije, a da ne urušimo Ustav RS. SDS nikada neće dozvoliti ni najmanji korak kojim bi bio ugrožen Ustav Republike Srpske. Izborni zakon, kao sistemski zakon, može se mijenjati samo u skladu sa ustavno-pravnim sistemom i na principu dogovra tri naroda, i konsenzusa pozicije i opozicije. Mi pozivamo sve političke faktore da sjednu za sto i da riješimo ovo pitanje”, zaključuje potpredsjednica SDS-a.

BN TV

 

Back to top button