Nakon skandaloznog odbijanja optužnice: Srbijanska tužiteljica podnijela zahtjev za nastavak suđenja za Srebrenicu

Srbijanska tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković podnijela je sudu zahtjev za nastavak kaznenog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine.


sudjenje_za_srebrenicu

Taj postupak je nedavno stopiran zbog odluke Apelacionog suda koji je odbacio optužnicu jer nije bila podnijeta od ovlaštenog tužioca, prenosi Tanjug.

Zahtjev za nastavak postupka po optužnici iz 2015. godine kojom su obuhvaćeni događaji u Srebrenici tijekom jula 1995. godine, podnijet je sudu 17. jula, objavljeno je na internetskoj stranici Tužilaštva za ratne zločine, no sud još nije zakazao nastavak.

Srbijanski zakon ne precizira šta se događa u ovakvim slučajevima i na koji se način nastavlja postupak, odnosno je li za nastavak postupka dovoljan spomenuti zahtjev ovlaštenog tužioca, ili je pak potrebno podnošenje nove optužnice, koja mora da prođe potvrdu suda.

U ovom postupku, suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. počelo je krajem prošle godine, ali je stopirano jer je Apelacioni sud usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine.

U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević bio je već u penziji, od 1. januara 2016., a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, ni vršitelj dužnosti, već je njime upravljao “rukovodilac”.

Nova tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković, izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužitelaštvom skoro godinu i pol dana  rukovodio zamjenik tužioca  Milan Petrović.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

(Bportal.ba)

Back to top button