Ima se, može se …

Vlada Republike Srpske namjerava uvesti red i sredi stanje u javnom sektoru kada je riječ o primanjima dužnosnika u upravi, ali iu javnim poduzećima u RS, saznaje “EuroBlic”.
Po tvrdnjama izvora bliskih Vladi RS, promjene se mogu očekivati već u prvoj polovici godine.

Saznajemo da će se u narednom periodu raditi na rješenjima kojima bi trebalo da se smanje primanja gradonačelnika i načelnika općina u RS. Naime, po podacima do kojih je došao “EuroBlic”, a sa kojima je upoznata i Vlada RS, mjesečna primanja pojedinih načelnika i gradonačelnika premašuju primanja i predsjednika RS, premijerke i ministara u Vladi RS.

Tako iz podataka koji su dostavljeni i u Vladu RS, vidljivo je da pojedini gradonačelnici i načelnici mjesečno zarade i oko 5.000 KM, s tim da podatke o plaćama i naknadama na traženi način nije jedino dostavio Grad Banjaluka.

Podsjećanja radi, plaća predsjednika RS Milorada Dodika je oko 4.500 KM, premijerke RS Željke Cvijanović oko 4.000 KM, ministara oko 3.500 KM, a zastupnika u Narodnoj skupštini RS oko 2.500 KM.
Istovremeno, jučer su ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić i predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac potpisali Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti lokalne samouprave, koji se, prije svega, tiče “nižerangiranih” zaposlenih u lokalnim upravama. Njime je definirano da najniža cijena rada u lokalnim samoupravama iznosi 100 KM, a najviša 135 KM.

Ministrica Rešić je izjavila da je napravljen novi koncept kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi, koji je potpuno drugačiji od starog, jer su njime definirani najviši i najniži koeficijenti i cijena rada.
Istaknula je da su novim kolektivnim ugovorom utvrđeni rasponi za sve platne grupe, uključujući načelnike odjela, tako da najniži koeficijent za načelnika odjela iznosi 13, a najviši 19.

– Ovim su plaće načelnika odjela i ostalih zaposlenih stavljene u primjerenu ravan, a definirane su i plaće savjetnika i menadžera koje mogu biti iste kao načelnika odjela – rekla je resicama.
Predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac istakao je da se sindikat vodio principom da se podignu najniže plaće u lokalnoj samoupravi.

– Odredili smo da najniža plaća radnika na održavanju higijene ne može biti manja od 400 KM, uključujući minuli rad i sve ostalo što ide uz tu plaću – istakao je Vrhovac.

On je rekao da je dosadašnji koeficijent radnika na održavanju higijene bio 2,5, a sada iznosi četiri, kvalificiranog radnika bio je 3,5, a sada iznosi od 4,3 do pet, radnika sa srednjom stručnom spremom sa 4,5 podignut je na 5,1 do 6,5, visokokvalificiranog radnika sa 6,6 na 7,5, radnika sa višom stručnom spremom ili fakultetom sa 7,6 na 8,5.

Izvor: EuroBlic

Back to top button