Starac zaklao jedinca: Ubio sam sina, nisam htio u starački dom, njegova je dužnost bila da se brine o meni.

Rođeni sin htio je da me vodi u starački dom protiv moje volje. Kad smo se vratili kući, posvađali smo se i čekao sam da legne, a onda sam uradio to što sam uradio. Ja sam mu presudio – rekao je na saslušanju Radomir Ilić (79) iz sela Piroman kod Obrenovca, koji je osumnjičen da je ubio sina jedinca Ljubisava (47) na spavanju.

Kako “Kurir” saznaje, Radomir je u tužilaštvu do detalja ispričao šta se u četvrtak dogodilo, a nakon saslušanja određen mu je pritvor, ali i psihijatrijsko vještačenje.

– Priznajem da sam ga ubio. Ljuba je htio da me smjesti u dom. Nisam tamo htio da idem, njegova je dužnost bila da se brine o meni. Kad smo stigli tamo, rekli su nam da su iz Centra za socijalni rad otišli po mene.
Vratili smo se kući. Čekao sam da legne, a onda sam otišao u šupu da uzmem sjekiru. Kad sam ga udario, bio je još uvijek živ i onda sam uzeo nož i ubo ga u vrat da ga dokrajčim – rekao je navodno na saslušanju Radomir.

Starac je poslije toga obrisao nož i otišao da kaže komšiji šta je uradio. – U prvom trenutku su mislili da se šalim, ali su se kasnije uvjerili i zvali policiju i Hitnu pomoć – rekao je Radomir. Ilić nije osjećao grižu savjesti zbog ubistva ni tokom uviđaja. – Mirno je čekao, čak je tražio da jede. Djelovao je opušteno, kao da ništa nije uradio – rekao je sagovornik “Kurira”.

Komšije kažu da je sukob između oca i sina bio zbog njegove penzije. – Deda je devizni penzioner, penziju je stekao u Francuskoj. Nije bila mala, ali šta vrijedi kad nije znao da živi. Kad bi uzeo penziju, potrošio bi je za nekoliko dana, sve je čašćavao i plaćao da ga ljudi prevezu do određenog mjesta. Mnogo novca davao je i za alkohol. Kad bi potrošio penziju, nisu imali ni za hljeb – priča jedan od komšija i dodaje da su pokojnog Ljubisava svi voljeli jer je bio boem i uvijek spreman da drugome pomogne bez obzira na situaciju u svom domu, naglašavajući da je sada najteže Ljubinim sinovima..

Avaz.ba

 

Back to top button