Upoznajte 19-godišnju Fatimu, saudijsku naučnicu po kojoj je NASA imenovala jedan asteroid

NASA je imenovala jedan asteroid po jednoj naučnici kao vid priznanja za trud koji je uložila na polju istraživanja u oblasti botanike. Asteroid se zove Al-Sheikh 33535, nazvan po Fatima bint Abdel Moneim Al Sheikh u čast njenog istraživačkog rada koji nosi naslov “Utvrđivanje uticaja novog Karl 2 strigolaktornog analoga na klijanje sjemenki parazitskih korova”.

Fatima, koja je bila druga na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inžinjeringa (Intel ISEF) 2016. godine, osvojila je 1.500 dolara, a kasnije je od NASA-edobila i priznanje. Intel ISEF je takmičenje koje se održava svake godine u organizaciji Društva za nauku i javnost, koje privlači oko 1.800 srednjoškolaca iz cijelog svijeta da se takmiče na najvećem svjetskom međunarodnom predškolskom takmičenju.

Al-Šejh je pozvana u ISEF nakon što je pobjedila na Nacionalnoj olimpijadi za naučne kreativnosti. To je manifestacija koju svake godine organizira kralj Abdulaziz i njegova Fondacija za nadarenost i kreativnost u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Saudijske Arabije.

Šta mislite koliko ona ima godina? Ako pretpostavljate da se radi o dobi ispod 20 godina, skoro ste pogodili. Sa 19 godina, dobila je nagradu na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i asteroid koji nosi njeno ime. Fatima planira nastaviti studij na Univerzitetu u Brownu.

Ovo nije prvi put da je NASA imenovala asteroid po nekom mladom naučniku. U 2016. godini NASA je počastila dva studenta i kao znak priznanja za njihova postignuća NASA je nazvala malu planetu Abu-Alshaik 28831, u čast jordanskog studenta Salahaldeena Ibrahima Abu-Alshaihha za njegovo istraživanje iz matematike koje mu je donijelo drugo mjesto na Intel ISEF-u tokom 2013. godine, a 31926 Alhamood je ime asteroida koji je dobio ime nakon što je saudijski student Abdul Jabbar Abdulrazaq Alhamood, iz oblasti nauke o biljkama osvojio prvo mjesto na Intel ISEF-u tokom 2015. godina. NASA je izabrala Yasmin Yehia Moustafa kako bi asteroidu dala ime po njemu, kada je ona 2015. godine osvojila prvo mjesto na Intel ISEF-u, za njen naučno-istraživački projekat iz oblasti okoliša. Svi ovi takmičari su mlađi od dvadeset godina.

Da li ste i vi zainteresirani da vaše ime bude upisano u mliječni put? Jedan od najbržih načina da to učinite jeste da se takmičite i osvojite prvo mjesto na Intel ISEF-u. Ponosimo se Fatimom i ostalim muslimanima čija smo imena gore pobrojali. Još jednom, čestitamo!

Akos.ba / preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Back to top button