Iz Han Pijeska poručuju: Ni pedalj entiteta RS neće biti upisan u vlasništvo BiH

U Han Pijesku nemaju dileme o spornoj odluci Ustavnog suda BiH. Više od 11 hiljada metara kvadratnih ne može biti uknjiženo na BiH, poručuju lokalna vlast, borci i građani. Kažu: Oružane snage BiH mogu da koriste zemljište, ali jedini vlasnik je entitet Republika Srpska.

 

PC07254-1230x790

Nekoliko hiljada stanovnika opštine na najvećoj nadmorskoj visini u manjem bh. entitetu uznemirila je odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju na BiH 11.474 metra kvadratna zemljišta na lokalitetu Veliki Žep.

Ipak, njihove poruke su jasne – ni pedalj zemljišta entiteta RS neće biti upisan u vlasništvo BiH. Na teritoriji Han Pijeska Oružane snage BiH već raspolažu vojnim kompleksom Crna Rijeka, koji je u ratu bio sjedište Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. I Veliki Žep im je na raspolaganju.

“Nije problem ni to da koriste, samo je problem da neko uknjiži na bilo koga zemljište koje pripada Han Pijesku i Republici Srpskoj”, kaže Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

Lokalitet Veliki Žep važan je komunikacijski centar. Da je riječ o strateški važnom lokalitetu dovoljno govori podatak da je Veliki Žep bio meta NATO avijacije u proteklom ratu.

“Gore na Žepu, na tom objektu baš kada je bila izvedena operacija, kada je bombardovan taj stacionarni objekat, poginuo je i naš sugrađanin Miroslav Mitrović i to je bolna tema u Han Pijesku”, dodaje Ostojić.

Upravo zbog toga i borci ovog kraja protive se knjiženju Velikog Žepa na BiH.

“Ako je to uslov za neki MAP i NATO snage, tih 11 duluma, to ne treba dati. Narod treba da kaže da li će u NATO”, naglašava Dragan Kosorić”, predsjedniik Predsjedništva Boračke organizacije Han Pijesak.

Upravo u autorskom tekstu za SRNU stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić navodi da je Veliki Žep odavno na listi želja Alijanse. Cilj Ustavnog suda BiH jeste da se teritorija entiteta RS prošara imovinom BiH i tako naruši i Dejtonom zagarantovanih 49 posto teritorije ovog entiteta, piše Ćeranić.

(Bportal.ba/Nezavisne.com)

 

Back to top button