Meso najskuplje u Švicarskoj, najjeftinije u Poljskoj, a kako je u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Najviše cijene mesa među članicama Evropske unije prošle godine je imala Danska, skoro 40 procenta iznad prosjeka bloka, dok je u Poljskoj ono bilo najjeftinije, 47 posto ispod evropskog prosjeka, prema danas objavljenim podacima Eurostata.

Iza Poljske slijede Bugarska, u kojoj su cijene mesa lani bile 44 posto niže, i Rumunija, s cijenom manjom za 41,1 posto od prosjeka EU. Među ostalim članicama sa znatno višim cijenama mesa u odnosu na evropski prosjek su Austrija (37 posto iznad prosjeka), Švedska (34,5 posto), i Francuska (31,3 posto). Kada se uzmu u obzir sve evropske zemlje, ne samo članice EU, najskuplje meso su plaćali žitelji Švicarske, 157 procenta više od evropskog prosjeka, a najjeftinije su opet plaćali Poljaci, čije su cijene mesa bile niže nego u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji ili Makedoniji., dok je nešto skuplje u Bosni i Hercegovini.

Prema analizi statističke službe EU, cijena mesa su u Srbiji bile oko 40 procenta ispod prosjeka 28-člane unije, u Albaniji za 46 procenta, u Makedoniji za 43, a u Crnoj Gori 34 pdsto manje u odnosu na prosjek EU. S druge strane, nekvalificirani radnik u Švicarskoj mora da radi samo 3,1 sat da bi mogao da kupi kilogram mesa, dok onaj u Indoneziji mora da radi 23,6 sati da bi kupio kilogram junetine koji u toj zemlji košta samo 9,01 dolar.

Avaz.ba

Back to top button