Firma “Kovan” iz Gračanice: Izvoze širom Evrope, zapošljavaju preko 130 radnika, pelet rasprodali do januara

U Gradačcu je u srijedu svečano otvoren 44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Na oko 4.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentovat će oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke. Jedna od firmi koje već duži niz godina izlaže na Sajmu u Gradačcu je i firma Kovan M.I. doo Gračanica.

 

21104272_790514974460101_341483900_o

“Više od deset godina smo prisutni tu na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajamu šljive u Gradačcu. Utisci su pozitivni, zadovoljni smo onim što Sajam nudi. To što se svake godine vraćamo ovdje i izlažemo je pokazatelj da smo zadovoljni, i vraćat ćemo se sigurno i narednih godina” kazao nam je Ermin Hadžihasanović, iz sektora prodaje.

Štand firme Kovan, za vrijeme naše posjete Sajmu, bio je itekako posjećen, što i ne čudi obzirom da je porasla potražnja peleta pred početak grijne sezone.

“Trenutno je jako velika potražnja peleta, i mi se trudimo da isporučimo pelet za sve naše kupce, one količine koje su poručili na vrijeme. Reklamna kampanja za ovu godinu je već odrađena. Kampanju radimo svake godine prije početka sezone. Obzirom da je sezona već počela, sada ubiremo plodove ovogodišnje kampanje” istakao je naš sagovornik.

Firma Kovan proizvodi 20. 000 tona peleta godišnje, a trenutno su rasprodani do januara. S obzirom da su proizvođači kotlova za pelet, s peletom koji proizvode snabdijevaju samo kupce njihovih kotlova.

“Mi prodajemo pelet isključivo našim kupcima po već zagarantovanim cijenama, od kojih ne odstupamo. Trenutna sezonska cijena je 280 KM. U aprilu cijena peleta iznosi 250 KM, kada ide prodaja do isteka zaliha. Međusezonska cijena, u periodu juni i juli, iznosi 265 KM” naglasio je Hadžihasanović.

Firma zapošljava preko 130 radnika i ostvaruje prosječan godišnji rast od 30 %. Osnovna djelatnost kompanije Kovan je proizvodnja proizvoda za zagrijavanje stambeno poslovnih i industrijskih objekata uz korištenje isključivo obnovljivih izvora energije (biomase pelet i sunčeve energije). Proizvode kotlove izrađene od visokokvalitetnih materijala koji predstavljaju ekonomičan, ekološki i efikasan način zagrijavanja.

Svoje EKOLINE proizvode izvoze na tržišta: Slovenije, Austrije, Holandije, Francuske, Luksemburga, Belgije, Norveške i Rusije, te susjedenih zemalja: Srbije, Hrvatske, i Crne Gore.

(Bportal.ba)

 

Back to top button