Erdogan: Otvorit ćemo srca za muslimane u Mijanmaru, kao što smo i za našu braću iz Sirije i Balkana

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju prisutnima na prijemu povodom nacionalnog praznika Dana pobjede i Dana Turskih oružanih snaga, istakao da se narod Turske mnogo puta kroz historiju hrabro i odlučno borio za slobodu i nezavisnost, javila je Anadolija.

 

600_1504125634recep_tayyip_erdogan

– Posljednji put u to smo se mogli uvjeriti 15. jula kada su milioni naše braće izašli na ulice – kazao je turski predsjednik, podsjećajući na pokušaj puča terorističke organizacije FETO prošle godine.

– Kada god je to potrebno, vrlo dobro znamo da se borimo i srcima i riječima. Naša borba će biti nastavljena sve dok u regiji i cijelom svijetu nasilje ne prestane i dok mir i blagostanje ne zavladaju – kazao je Erdogan.

Podsjetio je da su turske vlasti tokom prethodnih 15 godina naporno radile na svim poljima kako bi povećale snagu i imidž zemlje.

– Pred nama su u svakom momentu sve opcije u vezi s dešavanjima u regionu. Vidimo pravo lice igara koje se igraju u regionu, upotrebom terorističkih organizacija. Ali ne prihvatamo nikakva nametanja. Oni koji žele upotrebom terorističkih organizacija Tursku stisnuti u čošak, nakon nekog vremena će ostati sami, držeći bombu u ruci iz koje su već izvukli osigurač. Govore da je cilj ISIL. Evo vidite, sad se u rukama ISIL-a nalazi oružje našeg saveznika. Kakvo je to savezništvo? Kako na taj način biti zajedno u NATO-u? Doći će vrijeme kada će se ovo okrenuti poput bumeranga i pogoditi i njih – rekao je Erdogan.

Na kraju je podsjetio kako Turska posljednjih godina bilježi veliki ekonomski uspjeh, dodajući da je samo izvoz do kraja prošle godine premašio 150 milijardi dolara.

– U drugom tromjesečju ove godine očekujemo ekonomski rast od sedam posto. Strane investicije i dalje su prisutne. Turska je zaista sigurno utočište. Uprkos svemu ovome, postoje neke zemlje koje se, u ekonomskom i političkom smislu, bave nama. Naš cilj je povećati broj prijatelja. Najiskrenije pružamo ruku prijateljstva – kazao je Erdogan.

Dotakao se i dešavanja u Mijanmaru, napominjući da Turska muslimane u Arakanu neće ostaviti same.

– Mi se ne možemo ponašati tako što ćemo našu savjest, osjećaj za pravdu i pravičnost ostaviti po strani i gaziti sve pred sobom samo kako bi ostvarili vlastite interese. Zbog toga ne možemo ostaviti same ni nevine ljude u Arakanu, koji su žrtve nasilje, baš kao što smo otvorili i naša srca za braću iz Sirije, Iraka, Balkana, Kavkaza i Sjeverne Afrike – rekao je Erdogan, dodajući da su Turci kroz historiju uvijek bili na strani potlačenih i obespravljenih, a ne na strani jačih.

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede i Dan Turskih oružanih snaga, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Centralni skup uz prisustvo državnog, političkog i vojnog vrha Turske upriličen je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari.

Na današnji dan, prije 95 godina, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Anadolija.

 

Back to top button