Gdje je danas dječak iz BiH sa fotografije sa princezom Dajanom koja je 1997. obišla svijet

“Fotografija na kojoj je princeza Dajana sa dvoje bosanske djece, koja su zbog nagaznih mina ostala bez noge, obišla je svijet. Nermina Bradarić i Žarko Perić su tada imali 12 i 14 godina“, piše njemački tabloid “Bild” u uvodu teksta pod naslovom “Šta bi danas rekao Dajani …”

20. godina nakon susreta sa princezom Dajanom je Žarko, koji danas živi u Mostaru, dao intervju listu “Bild”.

On u tom intervjuu kaže da „se još uvijek sjeća kako je bila lijepa i ljubazna”.

“Nisam mogao vjerovati da jedna tako važna osoba može biti jednostavna. Za razliku od Dajane mnogi hodaju uzdignutijeg nosa. Jednostavno je bila ljubazna i blaga, ali je s druge strane imala puno snage. Imao sam osjećaj da može promijeniti svijet. Obećala nam je da nas neće nikada zaboraviti“, izjavio je Perić za list “Bild”.

Žarko Perić

Žarko je, kako kaže, bio „član tročlane delegacije koja je dobila pozivnicu na Dajaninu sahranu.

“Za mene je to bio neobičan osjećaj. Bilo je puno ljudi i more cvijeća. Nisam mogao puno vidjeti, ali se sjećam da me proteza žuljala i da me to užasno boljelo.”

Na pitanje sta bi Dajani danas rekao da je još uvijek živa, Žarko odgovara:

“Rekao bih joj da nastavi raditi ono što je tako sjajno radila, a to je pomagati slabim, bolesnim i neprivilegovanim ljudima. Zbog toga je bila tako omiljena i poštovana.”

Žarko je trenutno nezaposlen, ali nije, kako kaže “tip koji ništa ne radi”.

“Prije tri godine sam u bašti zasadio trešnje. Plan mi je da za nekoliko godina proizvodim liker od trešanja. Na taj način želim finansijski pomagati moju porodicu. Trenutno zavisim od pomoći koju mi daje moja porodica.”

Žarko sanja o normalnom poslu i životu.

“Rado bih zasnovao vlastitu porodicu, ali nažalost trenutno za to nemam finansijskih sredstava. Moj veliki san je normalan porodični život”, renosi Deutsche Welle.Piše Fokus.ba

Back to top button