Salkić: Diskriminacija bošnjačke djece dolazi iz vrha vlasti RS-a

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci s ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom.

Glavna tema razgovora bila je diskriminacija bošnjačke djece u školama bh. entitetu RS, prije svega na polju onemogućavanja provođenja nastave na maternjem bosanskom jeziku, koje je nastavljeno i ove školske godine.

Salkić je ukazao i na primjer iz Vlasenice, kada je prvoga dana djecu u osnovnoj školi, dočekao pravoslavni sveštenik, koji je provodio vjerski obred, iako se u učionici nalazili i učenici Bošnjaci – muslimani, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika

Kazao je da ovakvi incidenti, posebno u sredinama gdje je djeci onemogućena nastava na bosanskom jeziku, ne doprinose izgradnji povjerenja i boljim odnosima u ovim sredinama, te da se takva praksa mora zaustaviti.

– Škole su pravoslavizirane, u njima su ikone sa svecima, a brojne također nose imena pravoslavnih svetaca. Proteklih godina vođeni su brojni razgovori sa OHR-om i OSCE-om u kojima je pružena verbalna podrška djeci Bošnjaka, odnosno njihovim roditeljima, ali diskriminacija nije zaustavljena. Ona je dobila najozbiljnije razmjere tako da danas skoro da nema prosvjetnih radnika Bošnjaka u školama bh. entiteta RS – navodi se u saopćenju.

– Ambasadora Fergusona sam upoznao s višegodišnjom sistemskom diskriminacijom u obrazovnom sistemu koju provodi entitetska vlast. Ovakav odnos prema bošnjačkoj djeci nije zabilježen nigdje u Evropi i u suprotnosti je sa svim dostignutim civilizacijskim vrijednostima, kojima naše društvo i naša zemlja teže. Bošnjačka djeca, umjesto da školske dane pamte po lijepim uspomenama, suočena su sa svakodnevnom diskriminacijom, negiranjem jezika, što će ostaviti velike posljedice na njihovo obrazovanje i živote – smatra Salkić.

Zbog toga je ambasadora Velike Britanije, koja je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), zamolili da ova zemlja učini sve kako bi se zaštitio Ustav Bosne i Hercegovine, koji garantira potpunu ravnopravnost svih naroda, a samim tim i pune slobode u obrazovnom, sistemu, pa i upotrebu bosanskog jezika u nastavnom procesu.

– O istom problemu, ovih dana smo ponovo upoznali OHR, kao glavnog tumača Dejtonskog sporazuma i OSCE, koji je učestvovao reformi obrazovanja u našoj zemlji. I od predstavnika ovih važnih međunarodnih institucija i organizacija očekujemo da nam pruže podršku, otklone diskriminaciju i zaštite Ustav. Svima je jasno da diskriminacija u obrazovnom sistemu dolazi iz vrha entitetske vlasti, kazao je potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka, britanskog ambasadora upoznao i s drugim problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS, a koji se prije svega odnose na zapošljavanje u javnim ustanovama i preduzećima. Iako su na lokalnim nivoima vidljivi mali pomaci, entitetska vlast ništa nije poduzela u smislu zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata, i ove narode uopće ne tratira kao konstitutivne u entitetu RS.Saff.ba

Back to top button