FOTO Borci i članovi udruženja žrtava u Bratuncu i Potočarima: Genocid ne zaboravljamo, okrenuti smo zajedničkoj budućnosti

Memorijalni centar Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković te predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida BiH, boračkih organizacija i ‘Majke Srebrenice’.

 

veljaci-potocari (5)

Ministar Bukvarević kazao je da se ova aktivnost Ministarstva organizira već deset zajedno s Koordinacijom boračkih udruženja, kada se prvog petka u septembru posjećuju spomen-obilježja u Bratuncu i Srebrenici i odaje počast nevinim žrtvama.

– Danas s ovog mjesta želimo da šaljemo poruke mira, suživota, ali i da smo mi svakodnevno u stroju onih koji čuvaju državu BiH. S ovog mjesta također šaljemo poruku da svaka stopa ove naše zemlje koja je natopljenja šehidskom krvlju pripada svakom njenom građaninu i zbog toga bila kakva priča o podjeli je nemoguća – poručio je ministar Bukvarević.

Ističe da se na ovaj način želi dati podrška ljudima koji su se vratili na ovo područje, uz poziv da se moraju poštivati ljudska prava svih građana na cijeloj teritoriji BiH.

-Ovih mjesta se moramo sjećati tokom cijele godine, a ne samo 11. jula – naglasio je Bukvarević.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je da su Srebrenica i Potočari mjesto kojeg se trebamo sjećati “prije lijeganja i ustajanja, jer je to obaveza svih Bošnjaka”,

-Važno je da smo svi zajedno danas ovdje u Potočarima. To pokazuje da naša borba ima smisla i da ćemo u konačnici uspjeti i doći do našeg konačnog cilja, a to je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana sa jednakim mogućnostima, bez obzira gdje žive, kako se Bogu mole i kako se zovu. Naše je opredjeljenje da istrajemo na tom putu. Srebrenica i Potočari su mjesta kojih se trebamo sjetiti prije nego što legnemo da spavamo i prije nego što ustanemo. To je naša obaveza i da svakog dana činimo što više možemo za Srebrenicu. To radimo i ako nekoga podsjetimo na genocid koji je počinjen ovdje. Podsjećanjem na genocid, mi ne želimo živjeti u prošlosti, mi želimo ići u budućnost, ali želimo ići u budućnost sa njegovanjem sjećanja na zločine kako nam se ne bi ponovili, kazao je Salkić.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković smatra da današnja posjeta govori da žrtve genocida u Srebrenici i drugim područjima nisu zaboravljene.

-Danas nastavljamo borbu za BiH, sa svim njenim narodima da bismo svi bili ravnopravni. U Srebrenici ima pozitivne slike koju treba prenijeti, Bošnjaka svakim danom ima više, a 75 posto bošnjačke djece je upisano u prvi razred u Srebrenici – istakao je Tabaković.

Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona u saradnji s Federalnim savezom osigurao je i pakete pomoći za ratne vojne invalide Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice koji će im biti uručeni.

– Paketi su uručeni predstavnicima boračkih organizacija u Srebrenici i Bratuncu, a oni će dalje da ih distribuiraju – istakao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK-a Fahrudin Hasanović.

U Memorijalnom centru Potočari danas je održan prigodan program te klanjana džuma-namaz koju je predvodio pomoćnik tuzlanskog muftije dr. Sead Seljubac.

Inače, prije posjete Potočarima, svi prisutni su posjetili i Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu.

(Bportal.ba/Fena)

 

Back to top button