FOTO Novi detalji hapšenja Sejfovića: Ovo je mlin u kojem se krio najtraženiji bjegunac iz Centralnog zatvora

Amel Sejfović (28), odbjegli pritvorenik iz sarajevskog zatvora, za kojim su danima tragale brojne policijske agencije u BiH, pronađen je danas i uhapšen u mjestu Buci, kod Visokog, gdje se krio u napuštenom mlinu na rijeci Fojnici, a otkrio ga je jedan mještanin.


mlin1

Sejfovića je potom oko 13 sati pod budnim okom policija odvezla ka Sarajevu, gdje je odmah upućen u pritvor.

Specijalci su danima “češljali” teren na području između Visokog i Kiseljaka, gdje je Sejfović lociran još prije nekoliko dana.

Policija je dosad zbog umiješanosti u Sejfovićev bijeg uhapsila ukupno 11 osoba, a obruč oko njega počeo se stezati prije tri dana, kada je u mjestu Grajani locirana vikendica gdje se krio i u kojoj su pronađene njegove stvari.

U mlin, gdje je napokon lociran, najvjerovatnije je provalio. Postoje dvije verzije o tome kako je nađen. Po prvoj – jedan mještanin je uočio razbijen prozor, što mu se učinilo sumnjivim pa je pozvao policiju.

Po drugoj verziji, mještanin je jučer opasnog bjegunca vidio kako izlazi iz napuštenog mlina na lokalnom kupalištu, nakon čega je odmah alarmirao policiju.

Nakon što je otkriven, Sejfović je pokušao pobeći od policije ali je navodno pao u riječom koritu i povrijedio glavu. Lakše su povrijeđena i dvojica policajaca koji su učestvovali u potjeri za njim.

mlin2

Nakon hapšenja bjegunca, policajci su prevezeni u Hitnu pomoć u Visokom, gdje su im sanirane povrede, dok je Sejfović odmah upućen ka Sarajevu.

Bjegunac je nakon krim-obrade prebačen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo, odakle je prije devet dana pobjegao.

Do sada je, podsjetimo, zbog bjekstva Sejfovića uhapšeno više osoba, uključujući i dva zatvorska čuvara, te bolničara, koje istražioci sumnjiče da su mu pomogli. Opštinski sud u Sarajevu odredio je pritvor zaposlenima u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo Nikoli Simiću, Arminu Delaliću i Igoru Milošu, za koje se sumnja da su pomagači u bjekstvu, izvedenom u nedjelju, 3. septembra, kada je Sejfović bio naoružan i uspio se dočepati slobode.

Uhapšenog pritvorenika terete da je sa grupom saučesnika opljačkao banku u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Iza sebe ima više krivičnih djela, a MUP je za njim raspisao potjernicu. Neki ga nazivaju i zvijezdom crne hronike u bh. medijima.

Prije nekoliko dana Sejfović je lociran između sela Grajani i Tušnjići u okolini Visokog, ali je tada uspio izbjeći hapšenje, a policija je otkrila vikendicu gdje se krio te uhapsila više lica, uključujući i muškarca za kojeg se sumnja da mu je doturao hranu. Na području između Visokog i Kiseljaka prethodnih dana odvijala se velika potraga u koju su bile uključene brojne policijske agencije, uključujući MUP KS, MUP ZDK, FUP i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

(Bportal.ba/SB)

Back to top button