Zvizdić, Mektić i direktori sigurnosnih agencija: BiH nije leglo terorista, ne koristite nas u svoje političke svrhe!

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održali su sastanak s direktorima sigurnosnih agencija na kojem je bilo govora o sigurnosnoj situaciji, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

 

600_1505212355press-zvizdic-mektic-sigurnosna_situacija-12092016-20170912120954_IMG_3016-MZ

Zvizdić i Mektić su na konferenciji za novinare negirali tvrdnje koje su se u posljednje vrijeme pojavile, a koje BiH targetiraju kao zemlju koja je “leglo terorista”.

Ne želimo ulaziti u dnevnopolitičke rasprave i reagirati na izjave koje su date u svrhe političkih kampanja i izbora u regiji i zemljama Evrope, kazao je Zvizdić govoreći o izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pojedinih zvaničnika iz zemalja EU-a, uključujući Sebastiana Kurza, ministra vanjskih poslova Austrije i Miloša Zemana, predsjednika Češke.

-Odgovarat ćemo činjenično, kao institucije Bosne i Hercegovine i davati odgovore koji su bazirani na činjenicama – kazao je Zvizdić nakon sastanka.

– Saradnja obavještajno-sigurnosnih agencija BiH je na visokom nivou, ona nikada nije bila bolja i efikasnija. Saradnja naših sigurnosnih agencija sa partnerima u susjedstvu, iz EU, iz SAD-a, Interpolom, Europolom… je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regiona, ali i zemalja EU-a – kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je posebno naglasio sljedeće činjenice:

-Od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu, u 23 zemlje, a iza kojih stoji ISIL, nije učestvovao niti jedan Bosanac i Hercegovac, niko ko ima bilo kakvu vezu sa Bosnom i Hercegovinom.

-U BiH se ne vijore zastave ISIL-a.

-U BiH nemamo pet ili 10 hiljada radikaliziranih osoba, mi takve izjave kao institucije BiH demantujemo, nemamo takve podatke. Ako neko ima te podatke neka nam ih dostavi, naročito službe susjednih zemalja. To su paušalne izjave koje imaju političku pozadinu.

-Niko u svijetu nije zaštićen od terorizma. Niko ne može reći da je zaštićen. To ne može reći BiH, ali to ne može reći niti jedna druga zemlja u Evropi i svijetu. S našim susjedima želimo imati dobre odnose i pozivamo da se izbjegavaju izjave koje nanose štetu našim građanima i zemlji. Neka izjave baziraju na relevantnim činjenicama. U ovom trenutku one nisu bazirane na relevantnim činjenicama- poručio je Zvizdić.

Još jednom je naglašeno da u posljednjim mjesecima nisu zabilježeni odlasci na strana ratišta državljana Bosne i Hercegovine.

-Nemamo niti jedan incident koji bi se okarakterisao kao akt terorizma i nadamo se da će tako biti i ubuduće – kazao je Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić naglasio je da “nije dobro da bilo ko spinuje i radi političkog interesa prezentuje podatke koji se tiču BiH”.

– O svemu onome što se tiče problema terorizma u BiH govorit ćemo otvoreno, jasno i transparentno da svi naši građani znaju šta može biti potencijalna prijetnja. Smatramo da zataškavanje bilo kojeg podatka o stanju terorizma šteti više nama, nego bilo kome drugom – rekao je Mektić.

Dodao je da niko ne može reći koliki je tačan broj “potencijalnih terorista” i da bi bilo neozbiljno u tom smislu iznositi bilo kakve cifre.

– Svaka osoba koja se vratila sa sirijskog ratišta u BiH je ili presuđena ili je u nekoj fazi krivičnog procesa. Dakle, ne može biti nijedna osoba da nije procesuirana – zaključio je Mektić.

(Bportal.ba/Faktor)

 

Back to top button