Šrafciger u rukama Dodika: Zastupnik Ahmetović igra kako Dodik svira

Zastupnik Nezavisnog bloka, Sadik Ahmetović, u samo jednom danu povukao je dva poteza na kojim mu je predsjednik RS-a, Milorad Dodik, do neba zahvalan.

 

Sadik-Ahmetović

U dosluhu s Dodikom, Ahmetović je poslaniku Nedimu Čiviću iz Zvorika, nad kojim ima potpunu kontrolu, naredio da sudjeluje na krnjoj sjednici Narodne skupštine RS kako bi osigurao kvorum, a svojski se potrudio da Dodiku olakša položaj i pokušajem da se parlamentarna kriza iz manjeg entiteta preseli i na državnu razinu.

Ahmetovoć je naime na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma predložio sumanuti zaključak da premijer Denis Zvizdić prikupi potpise zastupnika kako bi dokazao da ima podršku većine, što bi bio nezabilježen slučaj u povijesti parlamentarne demokratije.

Zastupnik SDS-a Borislav Bojić smatra da je usvajanje Ahmetovićevog prijedloga nečuveno ponižavanje institucija BiH.

“To još nije viđeno. Ne znam zašto bi Zvizdić išao da sakuplja potpise? Neka ih sakuplja Ahmetović ako zna šta sa tim činiti. To je toliko nakaradno da ne zavređuje ni komentar” rekao je Bojić.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je rekao da se takav zaključak kakav je predložio Ahmetović „ne pamti u parlamentarnom životu nijedne zemlje“.

“Pored toliko nelogičnosti u BiH ova je toliko nelogična da je karikaturalna. Ovo je jedan od bisera karikaturalnosti zvaničnika ove zemlje, koji je u isto vrijeme i smiješan i tužan. Ovo nema ni na Marsu i sve ovo liči na neke privatne obračune u koje je bez ikakve potrebe uvučen Parlament” rekao je Lovrinović.

No, zastupnici Dodikovog SNSD-a, Dušanki Majkić, mnogo se dopao Ahmetovićev potez, jer u njemu vidi solidan potencijal za destabilizaciju Vijeća ministara BiH, što i jeste cilj njenog šefa Milorda Dodika.

Zastupnica Majkić logično rezonira da nijedan premijer na svijetu ne može unaprijed dobiti carte blanche podršku parlamentarne većine, jer bi to bila negacija same suštine parlamentarizma. Zastupnici nisu programirani roboti da dižu ruke za svaku odluku koju predlaže izvršna vlast – parlamentarna  većina se testira na svakom pojedinačnom pitanju i to nije nikakva specifičnost BiH nego standardna praksa u svim državama parlamentarne demokratije.

Ergo, Zvizdić ne može prikupiti dovoljan broj potpisa pa će kao poručeno uslijediti višemjesečno mrcvaranje državne vlasti.

Naravno, sve je to poznato Sadiku Ahmetovuću koji se lažno predstavlja kao nezavisni zastupnik iako je bjelodano jasno kako je postao šrafciger u rukama Milorada Dodika.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

 

Back to top button