Strane agencije pišu o bujanju ekstremizma u Hrvatskoj

Francuska novinska agecija AFP objavila je protekle sedmice članak u kojem su upućene kritike hrvatskoj vladi zbog njenog odnosa prema simpatizerima nacizma u državi. Posljednja dešavanja pokazuju da je u Hrvatskoj na sceni zatiranje i posljednjih tragova antifašizma. Pokoja reakcija državnog vrha Hrvatske, nije dovoljna smatraju analitičari. Stavovi moraju biti jasniji.

 

list

Sa svojim hitlerovskim brkovima, bivši borac Marko Skejo ne krije svoju politiku, raspuštena paravojna jedinica u kojoj se borio javno izražava nostalgiju za pronacističkom prošlošću protiv koje se Hrvatska pokušava boriti, reakcija je francuske novinske agencije AFP na izjave bivšeg zapovjednika IX bojne HOS-a.

” U taj kontekst sve treba stavljati. I taj HOS u kojem je i ustaštvo i hrvatski pokreti, ušao je u kontekst fašizma. I mnogi, puno njih je prihvatilo rasizam, fašističku ideologiju i postali su jedan užasan pokret”, kaže fra Ivo Marković.

AFP u svom tekstu podsjeća i da nogometni fanovi redovno izvikuju slogan “Za dom spremni”, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno ga je nazvala “starim hrvatskim pozdravom”.

“Država odnosno vlast Hravatske ne žele da se decidno izraze o svemu tome. Oni igraju na jednoj tankoj liniji da malo podržavaju ili pružaju razumjevanje za to njihovo ponašanje, a sa druge strane da li pritisnuti EU ili lijevim partijama u Hrvatskoj, javnim mjenjem ograđuju se od njih. Igraju an tankoj liniji, teško je razaznati da li igraju za ili protiv neoustaštva u Hrvatskoj”, smatra Srđan Puhalo, politički analitičar.

Francuski list dalje navodi da iako su ekstremni simpatizeri ustaškog režima danas manjina, vlada im pruža vrlo mali otpor. Drugi put u nekoliko dana ponovo ista slika iz Zagreba. Desetak članova Autohtone – hrvatske stranke prava pred prostorijama Srpskog narodnog vijeća zapalili su primjerke ovog lista.

“Problem je ovdje velikosrpska propaganda, koja drži u rukama Herceg Bosnu, maše marionetom predsjednicom Hrvatske, pa čak i hrvatskom vladom, Hrvatska nema političke zrelosti kao i bošnjačka strana, da se najdominantnijem razaraču mira na Balkanu, i sa Makedoncima, Makedoncima i Albancima, velikosrbizam niko nema snage da mu se suprotstavi”, navodi fra Ivo Marković.

Činom premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, Vlada Hrvatske stavila je pod tepih jedno krupno pitanje koje opterećuje Hrvatsku. U Hrvatskoj se, smatra Puhalo zatiru i posljednji tragovi antifašizma. I više je nego očigledno da Hrvatska ima problem da se obračuna sa ekstremistima i ustaštvom, smatraju analitičari. Tanka je linija između njihovog otpora i podrške.

“Promjenili su trg Josipa Broza Tita, polako rade na reviziji Drugog svjetskog rata gdje ustaše više nisu slijedbenici nacista i njihovi pomagači, već borci za hrvstaku državu i slobodu, što naravno nije istina”, kaže Puhalo.

“Moraju biti odlučniji, stavr vidjeti do kraja i biti odlučni. Jasno znati šta je pravo, šta je orjentacija, jasno šta nije. Ako ne budu tako, ako budu išli kompromiserskom politikom kao do sada onda je slaba perspektiva”, kaže Marković.

Dodaju, atmosfera je nezdrava i krajnje je vrijeme da se “građanska Hrvatska” sa njom i suoči.

(Bportal.ba)

 

Back to top button