DENIS BEĆIROVIĆ ZAČEPIO USTA SRPSKIM POLITIČARIMA: Nakon ovog bit će ih stid Bošnjacima pogledati u oči…

DENIS BEĆIROVIĆ ZAČEPIO USTA SRPSKIM POLITIČARIMA: Nakon ovog bit će ih stid Bošnjacima pogledati u oči…

Odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, izazvala je novu političku krizu. U večerašnjem Pressingu ovoj temi govorili su državni parlamentarac Denis Bećirović, istraživač u Haškom tribunalu Nevenka Tromp i direktor Centra za regionalizaciju Aleksandar Popov.

Kako je na početku Pressinga kazao Popov, nakon današnjeg sastanka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem u Beogradu, izrečene su preoštre ocjene što je, prema njegovom mišljenju, razumljivo jer se bliže izbori u Srbiji.

”Mislim da su ovo preoštre ocjene, ali treba imati u vidu da se nalazimo u vremenu predizbornih radnji. U takvoj jednoj atmosferi takve poruke su očekivane jer se glavni kandidat za predsjednika mora definisati kao čovjek kojem je stalo do zaštite interesa Srbije, srpskog naroda u okruženju kao i same Republike Srpske”, rekao je Popov na početku večerašnjeg Pressinga.

On je naglasio da je kompletna politička kriza u kojoj se BiH ponovo našla rezultat ”igara bez granica u kojima nedostaje sudija da odsvira kraj”.

”Ovo je nastavak bosanskoheregovačkih igara bez granica jer nema sudije da odsvira kraj. Imali smo Referendum o Danu RS-a, pa smo imali 9. januar i neprimjeren izjave o izdvajanju Republike Srpske što je pozdravio i predsjednik Srbije. Ni sam Izetbegović ne vjeruje da li će ovaj zahtjev proći. Na Sudu je da odluči da li će pokrenuti reviziju, ali nije dobro što bh. političari koriste ove prilike za učvršćivanje svog položaja, Dodik i Izetbegović ovo koriste, njima odgovara ovo nedefinisano stanje jer mogu da rade šta im je volja”, dodao je gost N1.

Bećirović je gostujući u Pressingu večeras kazao da se nakon beogradskog sastanka moglo čuti mnogo, kako je naveo, neprimjerenih i prijetećih poruka.

”Danas smo čuli dosta neprimjerenih i prijetećih poruka. Argumenti onih koji su izvršili agresiju na BiH bili su tenkovi, avioni i masovni ratni zločini. Argumenti BiH danas se vežu za mir i pravdu. Srbija snosi veliku odgovornost zašto BiH kreće u ovaj proces. U Srbiji nakon 2007. nije došlo do očekivane katarze. Ista ta Srbija hvali se zaustavljanjem Rezolucije o Srebrenici. Ne poštuju Odluke Ustavnog Suda BiH iako su one obavezujuće. Šta bi se dogodilo kad bi susjedi Srbije dolazili na njenu teritoriju i rušili odluke njihovih sudova kao što je predsjednik Srbije uradio dolaskom u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske”, rekao je državni poslanik Bećirović i dodao:

”Moram reći da sam kao državni poslanik godinama u Parlamentu govorio da se ovom pitanju mora pristupiti na profesionalan način. Ovo nije političko već moralno pitanje. Ova kampanja pokušava individualizirati slučaj, ta propaganda više ne prolazi. Smjenjivali su me jer sam tvrdio da Republika Srpska nije država. Kampanja je na Izetbegovića, ali ovo nije pitanje jednog čovjeka ili stranke, ovo pitanje prevazilazi bilo kakve stranačke interese”, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, principi zakonitosti moraju se poštovani. Naglasio je da na prošlosedmičnom savjetovanju na kojem je donesea odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde, nisu prisustvovali samo Bošnjaci.

”Svi moramo poštovati principe zakonitosti. Vrlo jasno mogu reći da ovom savjetovanu nisu bili samo Bošnjaci. Bili su tu Marinko Pejić, Miro Lazović, Mirko Pejanović… Softić je legalni agent BiH, a gospodin Ivanić bi trebao uvažiti činjenicu da prima plaću od poreznih obveznika i da se s više sluha odnosi prema zemlji čiji je državljanin. Najviše razloga za podnošenje revizije bi zapravo trebali imati ljudi iz RS-a. Je li moguće da je cijela planeta u krivu, a samo oni govore istinu”, zapitao se Bećirović.

N1

 

Back to top button