Cvjeta preprodaja ulaznica za meč BiH – Belgija

Cvjeta preprodaja ulaznica za meč BiH – Belgija

Saznanja imaju svi osim policije

Cijena jedne karte za tribinu sjever je 150 KM. Prodajem dvije, a ako je potrebno, imam još dva sjevera. Četiri karte kupljene su u isto vrijeme. Kako se približava utakmica, one će biti skuplje.

Ovo je tekst samo jednog u nizu oglasa u kojima se zainteresiranima putem „normalne“ prodaje na internetu nude ulaznice za predstojeću kvalifikacionu utakmicu reprezentacija Bosne i Hercegovine i Belgije u subotu na stadionu Grbavica. Bez rezultata A oglasa je strašno mnogo i u velikom broju slučajeva ulaznice za meč godine nude se po višestruko višim cijenama od nominalnih (20 i 30 KM), onih po kojima su „obični“ navijači prošle sedmice, nakon višesatnog guranja i mrcvarenja u redovima pred poslovnicama Centrotoursa, mogli da ih kupe maksimalno dvije po osobi.

 

I to je problem s kojim se istinski navijači BiH, oni koji ne mogu doći na red, suočavaju godinama. Dakle, pošto ne mogu kupiti jednu ili dvije od oko 5.000 ulaznica u slobodnoj prodaji, ostaje im jedina opcija da ih se domognu po mnogo višim cijenama, i to kupovinom od onih koji u preprodaji karata vide lijepu i brzu zaradu. A možemo samo zamisliti šta će tek biti dan-dva pred susret! Možda 500 KM?

 

No, u zemlji čiji su stanovnici sretni kada mogu oprati noge vodom iz česme, ova tema, čini se, nikoga ne interesira, pa ni policiju. Naš pokušaj da od njih saznamo čine li bilo šta po pitanju manipulacije ulaznicama i njihove preprodaje na crnom tržištu, završio je, kao i mnogo šta drugo u ovoj nesretnoj državi – bez rezultata. Brigo moja Nakon što nas je MUP Kantona Sarajevo uputio na Federalnu upravu policije, iz FUP-a smo, tri dana poslije, dobili sljedeći odgovor: –

Obavještavamo vas da Federalna uprava policije nema saznanja oko slobodne preprodaje ulaznica za fudbalske utakmice. Po pitanju navedene problematike možete se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, s obzirom na to da su osiguranje i druga pitanja vezana za utakmice u nadležnosti istih. Dakle, saznanja imaju svi osim policije. Ili je najlakše po onoj staroj – brigo moja, pređi na drugoga.

 

Na pitanja otkud nekome četiri, šest ili još veći broj ulaznica kada su se u slobodnoj prodaji mogle kupiti maksimalno dvije po osobi, ima li u policiji neko ko se možda razumije u informatiku, a ko bi pokušao pronaći te ljude, šta čine da spriječe prodaju na crnom tržištu… odgovora nema. Baković: Na raspolaganju smo nadležnim organima Koliko god svi imali kritika na njihov račun, NSBiH je u realno nezgodnoj situaciji po pitanju ulaznica za utakmice reprezentacije BiH.  Susreti kakav će biti ovaj protiv Belgije privukli bi desetine hiljada navijača, no zbog kapaciteta stadiona Grbavica (a prije i Zenice), naša kuća fudbala prisiljena je u prodaju pustiti oko 5.000 ulaznica, jer je ostala polovina namijenjena reprezentativcima, klubovima, entitetskim i kantonalnim savezima, sponzorima…   Da je kapacitet stadiona veći, ovih problema ne bi bilo, no… –

Savez je u nekoliko navrata objavio saopštenje u vezi s prodajom ulaznica, s intencijom da se te aktivnosti obave na transparentan način. Također, osudili smo i ogradili se od svakog oblika manipulacije ulaznicama. Vjerujemo da će nadležni organi utvrditi kako ulaznice mogu doći na crno tržište. Isto tako, vjerujemo da će svi koji na bilo koji način postupaju protivno zakonu, snositi adekvatne posljedice.

NSBiH je na raspolaganju nadležnim organima u svim slučajevima bilo kakve manipulacije ulaznicama – rekao nam je generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković..
Avaz.ba

Back to top button