Haška online izložba o patnji djece tokom rata i genocida u BiH i Ruandi

Mehanizam za međunarodne sudove, pravni nasljednik Haškog tribunala, pokrenuo je online izložbu koja pruža uvid u patnju djece tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i genocida u Ruandi.

Izložba sadrži izbor svjedočenja, fotografija i audiovizuelnih materijala koji su korišteni kao dokazi pred Međunarodnim krivičnim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Izložba pod nazivom “Djeca u sukobima – Dokazi Međunarodnih krivičnih sudova” ilustrira kako su djeca namjerno birana kao mete mučenja, seksualnog nasilja, progona, prisilnog preseljenja, ubistava i istrebljenja tokom sukoba na Balkanu i u Ruandi.

U vremenu kada je četvrtina sve djece pogođena sukobima, ova izložba je, kako se navodi u saopćenju, podsjetnik na uticaj ratova na najmlađe članove zajednice, kao i na važnost međunarodnih sudova i tribunala u procesuiranju odgovornih za zločine počinjene protiv civila.

– Kako su djeca i drugi civili i dalje mete sistematskog nasilja u sukobima širom svijeta, podsjećamo na važnost osiguranja poštovanja međunarodnog humanitarniog prava koji pruža zaštitu onima, uključujući djecu, koji ne učestvuju u sukobu. Međunarodni krivični sudovi i tribunali su odigrali ključnu ulogu u osiguranju poštovanja međunarodnog humanitarnog prava, šaljući jasnu poruku da kršenja tih zakona ne smije biti zanemareno – kazao je sudija Theodor Meron.

Između ostalog, svedokinja FWS-87 je opisala kako je bila zatočena i više puta silovana na različitim lokacijama u Foči i da ju je Radomir Kovač prodao crnogorskim vojnicima za 500 njemačkih maraka.

U trenutku izbijanja rata u Foči imala je petnaest i po godina.

Radomir Kovač je 2002. proglašen krivim za porobljavanje, silovanje i zlostavljanje žena i djevojčica u Foči i osuđen je na 20 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da je Kovač tri žrtve silovao i ponižavao, dok je jednu prodao drugom vojniku.

Zajedno s Kovačem, za zločine počinjene u Foči osuđeni su i Dragoljub Kunarac na 28 i Zoran Vuković na 12 godina zatvora.

Među odabranim svjedočenjima je i iskaz Muhameda Kapetanovića, dječaka koji je u sarajevskom naselju Alipašino polje preživio masakr na sankanju u januaru 1994. godine.

Na izložbi se nalaze i snimci svjedočenja preživjelih iz Kotor-Varoši, kao i Srebrenice.

Praksa haških sudova doprinjela je jačanju zaštite djece tokom oružanih sukoba, navodi se u saopštenju, a u presudama je životna dob žrtava i njihova ranjivost cijenjena kao otežavajući faktor prilikom određivanja kazni, prenosi BIRN.

Izvor: RTV Slon/FENA/

Back to top button