ERDOGAN OTKRIO VELIKU TAJNU: ALIJA IZETBEGOVIĆ NIJE HTIO DA SE LIJEČI U TURSKOJ, A PRED SMRT MI JE REKAO…

U prilično diplomatskom intervjuu koji je dao za sedmični magazin Stav, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na odnose Turske i Bosne i Hercegovine, ekonomsku saradnju, odnos prema prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Iztebegoviću, kao i aktuelnom bošnjačkom članu Predsjeništva Bakiru Izetbegoviću, planovima Turske za budućnost…

Govoreći o prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, Erdogan ističe da se radi o važnom čovjeku naše civilizacije koji je osvojio posebna mjesta u svačijem srcu zbog svog dostojanstvenog i uspravnog držanja u najtežim vremenima za njegovu zemlju:

– Čast mi je da sam ga lično poznavao. Jedna sam od osoba koje su ga među zadnjim posjetile prije smrti. Zahvalio se na mojoj ponudi da se liječi u Turskoj i rekao da „želi predati svoju dušu u svojoj zemlji i biti ukopan u svojoj zemlji“. Bio je ličnost za primjer. I u toku svoje sljedeće posjete BiH osjećam kao dužnost posjetiti njegov mezar i sjetiti ga se rahmetom.

Za aktuelnog člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, turski lider tvrdi da nastavlja put svog oca te da ga s njim veže i više od dobrih diplomatskih odnosa dvije zemlje:

– Sa cijenjenim bratom Bakirom Izetbegovićem imamo bliske odnose. Imamo i lično prijateljstvo. Isto kao i svoj otac, i on je čovjek koji volu svoju zemlju. Turska u BiH podržava politiku u kojoj ne pravimo etničku razliku, politiku koja prihvata svakoga. Bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, ko god dijeli ovo razmišljanje, uvijek smo bili s njim u bliskom dijalogu.

Erdogan se osvrnuo i na ekonomske odnose Turske i BiH. Iako ističe da njegova zemlja pridaje veliku važnost ulaganju u BiH i zainteresovana je za brojne projekte, smatra da dosadašnje investicije ni približno nisu dovoljne:

– Trenutno, oko 50 turskih kompanija posluje u BiH. Ukupna vrijednost njihovih investicija u Bosni i Hercegovini iznosi 145 miliona. Svakako da ove brojke ne vidimo kao dovoljne. Naše kompanije trebaju biti aktivnije.

A to potvrđuju i turska ulaganja u zemlje regiona koja su daleko veća od onih u BiH:

– U zemljama regiona iznos turskih investicija veći je od 12 milijardi dolara. Prema veličini ulaganja, Rumunija je sa 6 milijardi dolara na prvom mjestu. Zatim Albanija sa 1.6 milijardi dolara, Makedonija sa 1.2 milijarde, Kosov sa 1.1 milijardu dolara te Bugarska sa 1 milijardom dolara. Turski privatni sektor trenutno u Grčkoj ima investicije vrijedne 500 miliona dolara, u Hrvatskoj 430 miliona, u Bosni i Hercegovini 145, Srbiji 113, zatim Crnoj Gori 25 te u Sloveniji 3 miliona dolara, pojasnio je Erdogan u intervjuu za Stav.

Stav

Back to top button