Srbija, Turska i FBiH saglasne – autoput Beograd-Sarajevo ide preko Tuzle: Čeka se još samo pristanak Milorada Dodika!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić načelno su usuglasili trasu budućeg autoputa koji će povezati Beograd i Sarajevo, a to je rješenje koje zagovara i većina saobraćajnih stručnjaka u BiH te predstavnici lokalnih organa vlasti, Bijeljine, Tuzle i Brčkog, kao i Vlada Federacije BiH. Ostaje još samo da se izjasni vlast entiteta Republike Srpske.

 

2601_autoput

Razmatrali smo da jedan krak puta ide za Sandžak, a drugi preko Tuzle za Sarajevo, a to bi ovom regionu donijelo dodatni razvoj i dinamiku, rekao je u Beogradu turski predsjednik Erdogan, dok je njegov domaćin, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, otkrio novinarima da je u međuvremenu razgovarao s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, i da je zagovarao neka druga rješenja ali je na koncu, na Izetbegovićevo insistiranje, pristao na trasu preko Tuzle koju zagovara i Turska.

Parlament Federacije BiH donio je ranije odluku da trasa ide preko Tuzle, što je prema ocjeni transportnih stručnjaka najlogičnije i najekonomičnije rješenje, budući da je Tuzla najmnogoljudnija regija u Bosni i Hercegovini i praktično je jedina velika regija u državi koja nema direktnu vezu s autocestom 5C.

Gradonačelnici Bijeljine, Brčkog i Tuzle, Mićo Mićić, Siniša Milić i Jasmin Imamović, razgovarali su prije nekoliko dana u Bijeljini o budućoj trasi autoputa i jednodušno izrazili punu podršku ovom projektu, ističući da na ovoj trasi, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, živi oko 1,5 milion stanovnika, da ona obuhvata i dva entiteta i jedan distrikt, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Distrikt Brčko, što potvrđuje i njenu punu ekonomsku opravdanost.

“Složili smo se da podržimo trasu preko Bijeljine i Tuzle koju je nekoliko puta najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na takav način ovi gradovi bi bili povezani trasom od Sarajeva, preko Žepča, do Tuzle, Brčkog i Bijeljine, za Beograd. Mi imamo i karte iz prostorno-planske dokumentacije BiH i RS koja se spaja sa Srbijom. Potpuno se slaže sa trasom koju i mi podržavamo punim srcem, preko Bijeljine, Brčkog, Tuzle, Žepča do Sarajeva”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Ranije studije izvodljivosti dokazale su ekonomsku opravdanost izgradnje autoputa na ovoj trasi i povezivanje sa opštinama koje gravitiraju ovim gradovima.

“Veliki je interes građana da ono što se već dugo govori i ono što je nekoliko puta predsjednik Srbije izjavio, da se Beograd i Sarajevo autoputem vežu preko Bijeljine. Dakle, Bijeljina, Brčko, Tuzla, Žepče i Sarajevo, jer na ovoj trasi, bez Sarajeva, živi negdje oko 1,5 miliona stanovnika. Prilika je ovo za bolju komunikaciju, za bolji život i za više radnih mjesta na prostoru gdje živi ovoliki broj građana različitih nacionalnosti. Ovo je ekonomski najpotentniji dio BiH. Tu su čak i tri entiteta Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikt Brčko. Imamo već gotove ili idejne projekte ili čak glavne projekte za neke pravce, a i prostorne planove ovih entiteta. Evo, glavni projekat je gotov za trasu Orašje – Brčko – Tuzla, to je priča o tom ‘Y’ kraku, koji zatim ide na Žepče, radi se o dužini od oko 40 kilometara. Projekat je gotov i za trasu Bijeljina – Brčko i mi se samo uklapamo u već pripremljene stvari. Nećemo da ometamo eventualno neke druge zamišljene pravce. Hoćemo biti jedinstveni, hoćemo primijeniti našu prostornu i urbanističku regulativu, zadovoljiti interese građana i biti jedinstveni u namjeri da nađemo investitora. Ako se nas trojica dogovorimo da zajednički tražimo investitore, mi ćemo ih naći”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Svoje zadovoljstvo i punu podršku projektu izrazio je i gradonačelnik Brčkog, navodeći da ideja za izgradnju ovog putnog koridora nije u suprotnosti sa drugim projektima i izgradnjom drugih putnih pravaca.

„Napomenut ću da Brčko ima jedinu međunarodnu riječnu luku na prostoru BiH koja je neiskorištena. Mi smo u toku dobijanja jednog kredita od 10 miliona eura od strane EBRD-a koji će ukupne lučke kapacitete podići na jedan značajniji nivo. Ali sve će to ostati prazna priča ukoliko ne budemo imali putni koridor”, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić.

Ostaje dakle da se o svemu izjasni vlast entiteta Republike Srpske, koja je ranije insistirala na trasi od Vardišta, preko Sokoca i Pala do Sarajeva, koja bi bila znatno skuplja i pri tome bi se protezala preko teritorije koja je znatno manje naseljena i koja raspolaže s neuporedivo manjim privrednim potencijalima.

(Bportal.ba/SB)

 

Back to top button