SRPKINJE “GORE OD HITLERA”. MUSLIMANI “LAŽNI LJUDI” Ovo je dugačak spisak SKANDALOZNIH uvreda mitrpolita Amfilohija Radovića

Mitropolit Amfilohije Radović mnogo je puta zgrozio javnost govorima punim mržnje i pozivima na nasilje, a ovih dana, izjavom koja je sve samo ne sveštenička, otišao je najdalje – za Srpkinje je rekao da su gore od Hitlera i Musolinija.

Amfilohije Radović

Foto: D. Milenković / RAS SrbijaAmfilohije Radović

Evo šta je sve Amfilohije izgovarao u poslednjih 20 godina.

“Pobiju više dece nego Hitler i Musolini”

Prilikom služenja liturgije u Pećkoj patrijaršiji, pre dva dana, Amfilohije je optužio Srpkinje da su “postale majke čedomorke”.

– One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov Božji – rekao je mitropolit prilikom služenja liturgije u u Pećkoj patrijaršiji.

Crnogorci kao “volovi i koze”

Na liturgijama u Cetinju i Crmnici, sredinom septembra, Amfilohije je uporedio Crnogorce sa volovima i kozama. On je rekao da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

– Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nisu Crnogorci i Crnogorke. Jesu crnogorski volovi i crnogorske koze, ali nisu Crnogorci i Crnogorke koji su celivali i celivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog i ikonu Majke Božije, pokroviteljke ovoga grada. Njenu ikonu hoće da strpaju u pećinu da na njoj zarađuju pare. Jesu li to Crnogorci, je li to kultura – upitao je on.

Zbog ovog govora, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet u slučaju krivične prijave Crnogorskog pokreta protiv poglavara SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića zbog govora mržnje, odnosno povrede ugleda naroda i izazivanja mržnje.

“Parade srama i moralnog smrada”

On je imao i posebnu poruku krajem septembra ove godine, a povodom praznika Rođenja Presvete Bogorodice, odnosno Male Gospojine. Paradu ponosa koja se održavala dan kasnije u Crnoj Gori nazvao je “paradom srama i moralnog smrada, koja zagađuje vaseljenu”.

Amfilohije je poručio da su požari ovog leta u Crnoj Gori, kao i uragani, “protest prirode i božja opomena protiv moralnog smrada, zla, bogomržnje, bratomržnje i greha kojima je zemlja zatrovana”.

Srpsku premijerku Anu Brnabić nazvao je “antirotkinjom”.

“Muslimani su lažni ljudi”

U crkvi na Sinjajevini, avgusta 2014, Amfilohije je govorio o istrazi poturica. On je tada rekao da su muslimani “lažni ljudi”, te da je “duhovna smrt” koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

– Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom verom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru. Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu – poručio je on.

Končita Vurst kriva za poplave

Mitropolit crnogorsko-primorski našao je način da objasni i poplave u Evropi. On je naime izjavio da je nepogoda koja je odnela više od 50 života zapravo “božja kazna i poziv na pokajanje zbog slavljenja pobede austrijske predstavnice i transeksualke Končite Vurst na Evrosongu.

Končita Vurts

Končita Vurts

– Ja ne znam ni kako se ona zove. Ta nesrećnica, taj nesrećnik afirmiše se kao Isus i time propagira razaranje ljudske prirode – rekao je Amfilohije.

“Dabogda živo meso od njega otpadalo”

Poznat po mešanju u politiku, on je, blago rečeno, kritikovao crnogorsko rukovodstvo nakon odluke da uvedu sankcije Rusiji. Prilikom predstavljanja knjige “Vratiti se Rusiji” Leonida Rešetnjikova, rekao je:

– Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene. To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsednik Vlade Crne Gore pročita ove reči u trenutku kada po prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji – rekao je Amfilohije.

Uporedio homoseksualce sa pedofilima

Mitropolit crnogorsko-primorski pre četiri godine izjavio je da su za njega pedofili i homoseksualci “deo iste priče” i da ima isti odnos prema slučaju penzionisanog vladike Vasilija Kačavende i prema gej paradama.

Vasilije Kačavenda

Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaVasilije Kačavenda

– U SAD postoji pokret koji je ozakonio homoseksualizam. Zašto ne ozakone i pedofiliju – upitao je on.

Na konstataciju novinara da se ne radi o istoj stvari, Amfilohije je rekao da ostaje pri svom stavu.

“Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije”

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na Trgu Republike, na kojem je i on bio prisutan. Amfilohije je na početku skupa održao moleban za Kosovo i Metohiju i rekao: “Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh”.

“Biće rušene i džamije, doći će do krvoprolića”

U leto 2005. godine Amfilohije je organizovao akciju kojom je na vrh planine Rumije helikopterom podgoričkog garnizona postavljena metalna crkva. U govoru koji je održao kasnije, rekao je između ostalog:

– Ko sruši taj hram, Bog ga srušio – i njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio.

U pismu tadašnjem crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću, naveo je da će ako budu rušene crkve, biti rušene i džamije i da će doći do krvoprolića.

Opelo Đinđiću

I dalje se pamte reči Amfilohija koje je izgovorio na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu svetog Save.

– Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši – od mača će i poginuti – rekao je između ostalog.

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić

Amfilohije je kasnije izjavio da ta rečenica nije bila upućena Đinđiću, već njegovim ubicama.

– A pripisali su da sam to upravo njemu uputio. Kakav falsifikat i zla namera – naveo je on.

Završio dva fakuleta, govori šest jezika

Kada pročitate ove skandalnozne izjave, teško biste zaključili da potiču od nekoga ko je izuzetno obrazovan, a uz to i poliglota. Mitropolit Amfilohije, inače drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, završio je Bogosloviju Svetog Save i diplomirao na Bogoslavskom fakultetu SPC u Beogradu. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, a odatle je prešao u Atinu, u kojoj je doktorirao, a tezu, koju je napisao na na grčkom jeziku, odbranio je uz najvišu ocenu.

Predavao je na Ruskom pravoslavnom institutu “Sveti Sergije” u Parizu od 1974. do 1976, gde je usavršio i francuski jezik. Govori još i grčki, ruski, italijanski i nemački. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

(Nataša Latković)

Back to top button