Sjetimo se prim. dr. Abdulaha Nakaša: Dobrog čovjeka, čovjeka za primjer i heroja u bijelom!

Prim.dr. Abdulah Nakaš, 1944 – 2005, legendarni sarajevski hirurg

Povezana slika

U Javnoj ustanovi Opća bolnica Sarajevo „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koja je u ratnom periodu nosila i ime Državna bolnica Sarajevo, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine liječilo se više od 8.000 ranjenika, a ljekari ove bolnice su izveli oko 15.000 operativnih zahvata.
Prim. dr. Šukrija Đozić, šef Hirurškog odjeljenja u Općoj bolnici Sarajevo, jedan je od najzaslužnijih za sarajevski fiksator – ratni izum koji je nastao u opkoljenom Sarajevu.
Mnogim ranjenicima su ekstremiteti, zahvaljujući ovom fiksatoru, spašeni od amputacija. Dali smo mu ime sarajevski ratni fiksator – sarafix.” Sarafix je dobio brojne nagrade na svjetskim sajmovima inovacija.

Doktor Abdulah, ostat će upamćen kao vrhunski stručnjak, koji se posebno iskazao u periodu od maja 1992. do novembra 1995. godine radeći kao šef hirurškog odjeljenja Državne bolnice Sarajevo i glavni hirurg Armije RBiH.

On je svojom širinom u komunikaciji s ljudima svima bio drag, i koliko god se mnogi trudili da izbrišu sjećanje na njega, to im neće uspjeti. Mnogi ga pamte i po jednostavnošću, za njega su svi pacijenti bili isti. Čak su ga i romi jako voljeli, bio je njihov ceribaša. Ono što danas ne krasi tu bolnicu je to što ljudi koji nemaju zdravstvenog osiguranja tamo nisu dobro došli. Dok je on bio živ svima su vrata ove medicinske ustanove bila širom otvorena .
Po završetku ratnih djelovanja ostao je na mjestu šefa hirurškog odjeljenja bivše Državne bolnice u Sarajevu sve do momenta prerane smrti.

Svoje ogromno znanje i vještine nesebično je stavio u službu zaštite zdravlja i liječenja svih ranjenih i oboljelih sugrađana Grada Sarajeva i BiH!!

bosniaks.info

Back to top button