Inzko: Republika Srpska nije ovlaštena da donosi odluke o pridruživanju NATO-u

Inzko: Republika Srpska nije ovlaštena da donosi odluke o pridruživanju NATO-u
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je kako Narodna skupština RS-a nema nadležnost da donosi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je za Klix.ba kako Narodna skupština RS-a nema nadležnost da donosi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir on želi pojasniti, u vezi sa Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS-a, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS.

“NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou. Želim još jednom naglasiti da je, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati”, kazao je Inzko za Klix.ba.

Podsjećamo, zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a sinoć su usvojili rezoluciju kojom se definiše neutralnost entiteta Republika Srpska u odnosu na postojeće vojne saveze. U Rezoluciji je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

 

(Vijesti.ba / KLix)

Back to top button