Tvoj je Hasan u Džennetu, draga majko, nemoj se ti brinuti!

Sinoć sam bio kod svog učenika dobrog Envera, učio sam akiku njegovoj tek rođenoj kćerkici. Allah neka je čuva i svima im podari hajr i Svoju zaštitu. No, Enver me zamolio da obiđemo i njegovu staru nanu koja živi odmah pored njih u svojoj kućici. S radošću i zadovoljstvom sam to prihvatio i uradio. Njegova stara majka, tj. nana je majka šehida, kojem je na samom kraju rata na Treskavici granata eksplodirala pod nogama. Svega ga raznijela. Imao je 25 godina. Bio je to jedan čestit insan. Kažu, jednom nije htio da ubere dvije jabuke s grane, mislim da su bile zukve u pitanju, mati mu tražila za neki lijek, jer vlasnik te kuće i jabuke nije bio tu. A jabuka rodila, savila od roda. Bilo je to u ratu. Brat ga je, takvog raznesenog, u kolicima s Treskavice spustio u Sarajevo i kroz Tunel provukao. Allah mu najljepši Džennet dao!

No, njegovoj staroj majci utuvilo se u glavu da njen sin šehid Hasan nije u Džennetu, jer je slušala na TV Igman kako se citira jedan hadis u kojem se pita šehid za koga se borio, a on kaže za Allaha, pa mu se rekne da to nije istina i onda bude bačen u Džehennem. Pa su mene zamolili da nešto kažem u vezi toga, a i ona je sama nekoliko puta govorila im da me zovnu i o tome pitaju. Nakon akika učenja, prešli smo kod stare majke. Enverova mama, Enver i ja. Zatekli smo je kako se sprema da jaciju klanja. Sjeo sam pored nje, pitao za zdravlje i ostalo, pa sam je pitao da li je nešto muči! Onda mi ona to sama sve ispriča.

Kažem joj da se ne sikira, jer Uzvišeni Allah je rekao da su šehidi živi, oni su kod Allaha, opskrbljeni i veseli zbog onoga što im je Allah dao od Svoje dobrote. Allah tako kaže u Kur’anu, a to je najvažnije. A taj se hadis ne odnosi na ove naše šehide i ubijene na pravdi Boga. To se odnosi na one koji su otišli izvan svoje domovine i kućnog praga da se bore zbog različitih interesa i koji su se pretvarali da to rade u ime Allaha (rialuk). A mi koji smo se ovdje na svom topraku branili, svoju vjeru, domovinu, svoje kuće i porodice, svoj opstanak – svi koji su ovdje izginuli u ime Allaha su šehidi, Allah da ih piše kao takve, Amin. A reći ću Uredništvu TV Igman (evo, ovim putem to radim) da takve hadise i uopće takve poruke ne emitiraju, jer zbunjuju svijet i stare majke šehidske.

“Tvoj je Hasan u Džennetu, draga majka, nemoj se ti brinuti!”, rekao sam joj na kraju. Vidio sam da joj je bilo lakše, kao da joj je teret s leđa skinut. Kaže da nije prestajala plakati zbog toga, pa od svoje penzije počela odvajati da skupi pare za svog Hasana da ode neko na hadž. Kažem joj da ne treba se patiti i odvajati od svoje crkavice, on ima svoju šehidsku deredžu kod Allaha i lijepi Džennet, amin, inšaallah. Na kraju sam je zagrlio i poljubio kao svoju majku. Onda smo Enver i ja otišli na jaciju u džamiju. Učio sam ajete o šehidima i mislio o našim šehidskim majkama, Allah ih u najljepšem Džennetu sastavio sa svojom djecom.

Amin

Preuzeto sa profila: Muhamed Velić

Back to top button