SKANDALOZNO: SRBIJANSKI NEDJELJNIK OBJAVIO SVINJSKU GLAVU S BERETKOM I GRBOM S LILJANIMA

Prava istina o politici srbijanskog vodstva je u tabloidima, žutoj štampi koju kontrolira Aleksandar Vučić, kazao je za bh. informativni servis INS početkom avgusta ove godine Filip David ugledni beogradski pisac, prijatelj književnih velikana poput Danila Kiša, Mirka Kovača, Branislava Pekića i drugih, osnivač Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, postavši „moralna vertikala savremenog srbijanskog društva“.

Zaista, iako vodstvo Srbije u posljednje vrijeme često šalje “tople poljubce” pomirenja Bosni i Hercegovini i izraze opredijeljenosti za saradnju u nekoj boljoj budućnosti regiona, srbijanski mediji se redovno potrdude da saznamo pravu istinu o politici raznih „Osman-aga“ ili porukama „dragim prijateljima“.

Tako je nedjeljnik „Ekspres“ u svom pretposljednjem broju, problematizirajući  slučaj oslobađanja ratnog komandanta Srebrenice, Nasera Orića, pred Sudom BiH, na svojoj naslovnici donio svinjsku glavu s beretkom i grbom Armije RBiH sa zlanim ljiljanima, pitajući „Ko je kriv za osvu svinjariju?“. Zastava  i grb s ljiljanima, podsjetimo, nije nikakvo ratno obilježje Armije RBiH, već simbol Bosne od Srednjeg vijeka pod kojim je naša zemlja primljena u UN 1992. godine.

Magazin  navodi da je Orić za svoje sunarodnjake heroj, a za Srbe u Podrinju zločinac odgovoran za smrt 3.500 civila iz tog kraja, te da je „još jednom izašao kao pobjednik iz konfrontacije sa pravosudnim organima, ovaj put sa bh. tužilaštvom.

„Ekspres“ ističe da najveću odgovornost za oslobađanje Orića snosi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, „koje je optužnicu protiv Orića formiralo na osnovu iskaza trojice lažnih svjedoka“.

Također, tvrdi da je „sjvedok Samir Avdić dobio 800.000 eura na ruke i američki pasoš od srpskih tužilaca, a onda odlučio da ne svjedoči i pobjedao u SAD“.

„Epilog čitave šarade je da je Naser Orić na slobodi iako mu se sudilo „samo„ za tri ubistva. Ako bi se ovim tempom nastavilo, tri po tri ubistva, protiv Orića bi trebalo da bude pokrenuto najmanje 1.000 procesa. Srpsko tužilaštvo je svojim inventivnim pristupom u velikoj mjeri doprinijelo ovakvom ishodu.

Prosto je nevjerovatno da neko može biti toliko naivan, da ne upotreijebimo pravu riječ, pa da na ovakav način vodi istragu  i svojim dilentatimom doprinese da se čovjek koji je nesumnjivo odgovoran  za zločine nad Srbima u Podrinju, još jednom opere od svakog grijeha.

Neodgovorno je to prema državi Srbiji koja staje iza institucija nedoroalsih svom poslu, nedogovorno je to prema žrtvama i njhovim porodicama.

Ili je u pitanju bio viši cilj, da se pravosnažnom presudom zauvijek verificira Naserova nevinost, koja se na sudu nikada više neće dokazivati“, napisao je Rade Jerinić, zamjenik glavnog urednika nedjeljnika „Ekspres“.

 

INS

Back to top button