Porodica Fetahović čuvar tradicije: Hrasnička vodenica stara više od 200 godina

Vodenice u kojima se melje brašno na tradicionalan način, uz huk vode, i kojima se širi miris tek samljevenih žitarica, postale su rijetkost u našoj zemlji. Ali da ih ipak ima, dokaz je vodenica nadomak Sarajeva, u naselju Hrasnica, koju vodi porodica Fetahović.

Bili smo u posjeti ovoj vrijednoj porodici i odmah na ulazu u avliju nas je dočekala replika vodenice ispred koje se nalazi maleni ribnjak u kojem plivaju pastrmke.

– Ovo sam ja napravio za svoju dušu. A evo vidite, desno je pravi mlin, odnosno vodenica koju smo prije nekoliko godina restaurirali. Malo prilagodili sadašnjem vremenu, ali ona i dalje na tradicionalan način melje brašno i čuva sve njegove kvalitetne sastojke. Vodenica je stara više od 200 godina i mijenjala je vlasnike. Mi smo posljednji – priča nam domaćin Mehmed Meša Fetahović.

Dalje nastavlja kako je njegov otac Husnija zaslužan za “oživljavanje” vodenice.

– I ja sam mu u tome pomogao. U početku je to bio hobi, a kasnije su se počeli i ostvarivati prihodi. Ispod vodenice se nalaze lopatice, dva badnja imaju i kada se pusti voda, ona udara u lopatice. U gornjem dijelu se nalaze dva kamena. Jedan je sjedeći kamen, a drugi onaj koji se vrti – objašnjava nam način rada Fetahović.

Napominje da su ta dva kamena stara više od 200 godina i specifična su po svojoj tvrdoći.

– Mi u našoj vodenici meljemo integralno brašno kojim se i hranimo. Koliko je zdravo, navest ću vam primjer mog oca koji ima 83 godine i još uvijek na moru skače s mola na glavu (smijeh, op.a.). Ma, zdravo nego šta! Meljemo pšenično, kukuruzno, raževo, ječmeno brašno i heljdu. I sve te žitarice sam nabavljam. To je najvažnije – kazuje nam Meša.

Naglašava kako su žitarice sa planina i polja naše zemlje.

– Tako se mi u Bosni pomažemo. Uzgajivači meni prodaju kvalitet, ja njima za to platim. Ide to. U mlinu smo najviše moja supruga Fenisa i ja. Prodaja ide, ne žalimo se, može se živjeti. Uspjeli smo da dođemo i do tržnih centara. Dolaze nam ljudi i da im nešto njihovo sameljemo, poput kukuruza – priča nam Fetahović.

Tokom naše posjete imali smo priliku i da probamo neke od proizvoda od integralnog brašna koje je za nas pripremila vrijedna domaćica Fenisa Fetahović. Na stolu su se mogli vidjeti uštipci od integralnog brašna, heljde, pura, hljeb vodeničar, kukuruzice….

– Svakome bih preporučila da jede proizvode od integralnog brašna jer su zdraviji. Recimo, osobe koje su alergične na gluten mogu jesti heljdu. A ona je inače dobra za crijeva jer ima celuloze. Za svoje domaćinstvo pravim hljeb vodeničar. U njemu su sve vrste brašna i raž, ječam, pšenica, kukuruz i heljda. Pravim ječmenu pogaču, uštipke od heljde sinu koji je sportista, njih najviše voli – ispričala nam je Fenisa.

Meša dodaje kako njihov hljeb može trajati i po deset dana.

– Samo ga stavim u frižider i svako jutro po dvije kriške. Nema ništa zdravije – rekao nam je domaćin Meša Fetahović, dok smo završavali posjetu njihovoj vodenici.

 

Izvor: Faktor

Back to top button