Jasna poruka Denisa Bećirovića Miloradu Dodiku i svim njegovim jatacima: O ulasku u NATO odlučuje država, a ne manji entitet!

-Ekstremistima i rušiteljima države Bosne i Hercegovine moramo i iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati 7 nedvosmislenih poruka i jasno istaći:

  1. da postoji država Bosna i Hercegovina;
  2. da postoje državni organi Bosne i Hercegovine,
  3. da su vanjska politika, odbrana i evroatlanstske integracije u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine;
  4. da postoje odgovorni i patriotski orijentirani državni predstavnici koji nikada neće pristati na rušenje naše domovine;
  5. da je glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, a ne Beograd;
  6. da manji bosanski entitet RS ne može podrivati jednoglasno utvrđene vanjsko-političke ciljeve države Bosne i Hercegovine;
  7. da međunarodna zajednica mora odlučno i hitno zaustaviti antisustavnu i petokolonašku politiku vrha RS-a kojom se direktno udara u same temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nekoliko dana sam čekao da vidim hoće li ijedan državni organ Bosne i Hercegovine sazvati bilo kakvu sjednicu povodom skandalozne, antidejtonske i antiustavne Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti manjeg bh. entiteta RS. Nažalost, niko nije ozbiljno reagirao. Nisu konkretno reagirali ni ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Jedino će Predstavnički dom PS BiH razmatrati moj prijedlog o dinamiziranju pristupanja Bosne i Hercegovine u članstvo NATO saveza. Naime, na sjednici ovog Doma će se za nekoliko dana kao obavezna tačka dnevnog reda razmatrati prijedlog u kojem tražim da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO savezu s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO savez.

Nadležni predstavnici međunarodne zajednice se moraju, napokon, aktivirati u skladu s jasno propisanim obavezama koje imaju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Novi pokušaj otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma se ne smije prespavati jer je ovo jedan od najbrutalnijih i najopasnijih udara na suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hecegovie od 1995. godine do danas.

Rezolucija kojom se otvoreno promovira rušenje jednoglasno utvrđenih vanjsko-političkih ciljeva jedne suverene države i vezivanje jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini sa drugom državom, Srbijom, je nezapamćena i nesagledivo opasna protivustavna i protivdejtonska aktivnost.

Niko od vremena zločinaca Radovana Karadažića i Ratka Mladića do danas nije pokušavao na ovakav bezobziran i flagrantan način ugrožavati temelje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Zato je puno bolje da Milorada Dodika, kao i njegove nalogodavce iz Beograda, na vrijeme i konkretnim potezima upozore i sankcioniraju ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice nego da ovakva antidejtonska aktivnost izmakne kontroli.

Također, krajnje je vrijeme da se i pojedine evropske zemlje pridruže sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv Dodika koji predstavlja najekstremnijeg političara u Evropi.

Rezolucija manjeg bosanskog entiteta ne može imati nikakve pravne učinke, jer je pitanje vojne opredijeljenosti definirano Zakonom o odbrani BiH, i niti jedan entitetski akt ne može biti iznad njega. Zakon o odbrani je jasan – Član 82, stav b), alineja 2 kaže: „U slučaju da je bilo koji entitetski zakon ili pod zakonski akt u suprotnosti s odredbama ovog zakona, odredbe ovog zakona imaju prednost, a nedosljedne odredbe entitetskog zakona ili pod zakonskog akta neće biti pravosnažne ni važeće“.

Što se konkretno tiče predmeta nevažeće odluke u smislu vojne neutralnosti i tu je Zakon o odbrani jasan. Član 84 kaže: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Bilo kakva druga odluka bilo kojeg nižeg organa vlasti u BiH od općinskog do državnog nivoa vezana za demilitarizaciju ili vojnu neutralnost bilo kojeg od entiteta u BiH bez promijene ovih članova Zakona o odbrani BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri, predstavlja direktan institucionalni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Back to top button