SRBIJA U ŠOKU| Neki dan su pjevali Erdoganu, a on im je ovako vratio: Pogledajte šta je rekao o Aliji Izetbegoviću…

SRBIJA U ŠOKU| Neki dan su pjevali Erdoganu, a on im je ovako vratio: Pogledajte šta je rekao o Aliji Izetbegoviću…

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan je putem Twittera uputio poruku u povodu 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas se obilježava 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, lidera i mudraca, jedne od najvažnijih ličnosti u bliskoj prošlosti. Neka je rahmet duši čovjeka koji zauzima posebno mjesto u srcima ljudi, zahvaljujući aktivnostima i ulozi lidera koju je imao među narodom Bosne i Hercegovine”, naveo je turski predsjednik.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Različiti pogledi nisu prepreke u saradnji

Erdogan je, uoči posete, u intervjuu “Politici” rekao da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

“Nema sumnje da je saradnja neizbežna zbog geopolitičkog položaja dve zemlje. Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu. Stoga je za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti”, rekao je Erdogan.

On je ocenio da Srbija i Turska imaju različite poglede, ali da na njih nikada ne gledaju kao na prepreke u saradnji.

Erdogan je ocenio da je “region Sandžak” i dalje “most prijateljstva” između Srbije i Turske.

On je rekao da zemlje pre svega rade na produbljivanju ekonomske sadnje, da Turska pomno prati ekonomske reforme u Srbiji i da se trudi da pruži podršku Srbiji u njenoj inicijativi ekonomskog razvoja.

AA/ es-infoo.com

Back to top button