Staricu pretukli u kući tražeći novac: Sejdinoviću i Hodžiću šest godina zatvora

Osnovni sud Brčko distrikta osudio je Osmana Sejdinovića (27) i Amela Hodžića (32) na ukupno šest godina zatvora zbog razbojništva nad staricom, u čiju kuću u Donjim Dubravicama kod Brčkog su upali, te je tukli tražeći da im otkrije gdje krije novac.

 

 

Donje Dubravice FOTO: ARHIV

Donje Dubravice FOTO: ARHIV

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva Brčko distrikta, Hodžiću je izrečena kazna zatvora od jedne godine, dok je Sejdinović, koji je optužen za teži oblik ovog krivičnog djela, osuđen na pet godina zatvora. Trećeoptuženi u ovom predmetu Nisvet Hercegovac (20) ranije je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.

Tužilaštvo distrikta Brčko optužilo je Sejdinovića, Hodžića i Hercegovca, svi s područja Čelića, da su krajem oktobra 2015.godine, upotrebom sile i opasnog oruđa pokušali oduzeti novac i druge dragocjenosti od D. M. Na teret im je stavljeno da su automobilom golf došli pred kuću oštećene,a zatim je Hodžić ostao u vozilu da čuva stražu, dok su Sejdinović i Hercegovac otišli prema kući D. M.

Nakon što im je starica otvorila vrata, prvo su od nje zatražili novac za navodnu pomoć, pa kada je ona to odbila, Sejdinović ju je udario stisnutom šakom oborivši je na tlo.
Tužilaštvo je izvelo dokaze koji su teretili Hercegovca da je izvršio premetačinu stvari tražeći novac i druge dragocjenosti, a Sejdinovića da je oštećenoj zadao više udaraca u predjelu glave, zahtijevajući da im preda novac i zlato.

– Kada im je oštećena odgovorila da nema novca vezali su je, a Sejdinović joj je zaprijetio smrću i nožem nanio reznu ranu u predjelu vrata – navedeno je u optužnici.

U “poslu” su prekinuti tek kada je Hodžić telefonom pozvao Sejdinovića i rekao mu da se moraju udaljiti, što su svi ubrzo i učinili ne odnijevši ništa iz kuće oštećene.

– Ocijenivši navode optužbe u cjelosti dokazanim Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za krivična djela razbojništva, koja su im optužnicom stavljena na teret. Za razliku od Amela Hodžića, Osman Sejdinović, a ranije i Miralem Hercegovac, osuđeni su za teži oblik ovog krivičnog djela – kazali su u Tužilaštvu.

Presuda Sejdinoviću i Hodžiću nepravosnažna je i može se preispitivati izjavljivanjem žalbe Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH. S druge strane presuda Hercegovcu, koja je donesena prije godinu, odmah je postala pravosnažna.

Izvor: Faktor
Back to top button