Tokom posjete masovnoj grobnici u rudniku “Sase”: Majke Srebrenice izložene maltretiranju policije RS-a

Predstavnici organizacija “Pokret majki enkava Srebrenica i Žepa”, “Žene Srebrenice”, “Žene Podrinja”, Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Društvo ugroženih naroda iz Švicarske pokušali su danas da posjete nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u krugu rudnika “Sase”, na području Srebrenice. Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, rekla nam je da su tokom posjete doživjeli neprijatnost.

– Krenuli smo sa dva automobila i kada smo došli gore oni su već počeli da zatrapavaju. Tamo su na jednoj gomili stajale čizmice od djeteta, što su vadili iz grobnice i stajala je i žuta traka. I jedna djevojka iz Tužilaštva BiH nam je rekla da ne možemo tamo preći. Ipak, ja sam prva prešla, a potom i ostali. Došli smo da stanemo na rub toga, da proučimo Fatihu i da se vratimo. I onda su oni pozvali policiju, tačnije ta djevojka iz Tužilaštva. Mi smo još malo stajali i napustili. Dvije patrole su došle, srebreničke i bratunačke policije, zaustavili nas, tražili dokumente od jednog i drugog vozača. Zatim, od nas su tražili dokumente, držali su nas na cesti sat i rekli da će napisati krivičnu prijavu – ispričala nam je Subašić.

Dodaje kako im je bilo izuzetno neprijatno.

Razgovarali smo i sa Lejlom Čengić, portparolkom Instituta za nestale u BiH.

– Ja sam razgovarala sa našim istraživačem koji je na toj lokaciji. Sve ovo vrijeme bio je na toj ekshumaciji u “Sasama”. On kaže da nije bilo nikakvih problema. Da im je omogućeno, da im je objašnjeno sve. To je sve što ja mogu reći, a što mi je prenio iz “Sase” Sadik Selimović. Objasnio im je sve što je u njegovoj nadležnosti i rekao da nije bilo nikakvih problema – rekla nam je Čengić.

Munira Subašić kaže da Selimović nije bio na toj lokaciji kada su doživjeli neprijatnosti.

– Dakle, on momentalno nije bio na grobnici, poslije je došao. Mi smo malo sjeli i sa njim popričali. On nam je objasnio šta je nađeno u toj grobnici i da je imao informacije kako je trebalo biti više tijela. Rekao nam je da je i sam imao prijetnje od mještana kada je počelo iskopavanje. Oni se bore protiv sebe, ne znaju šta će. Ipak je pronađena grobnica na devet metara dubine, a bili su uvjereni da nikada neće biti pronađena. I nije im lahko – govori Subašić.

Do sada je u grobnici rudnika “Sase” pronađeno jedno kompletno i dva nekompletna tijela.

Izvor: Faktor

Back to top button