Vežite se, polijećemo: Građani BiH za 32.000 KM saznali da imamo dobre i prijateljske odnose sa Brazilom

Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle je sedmice pošlo za rukom nešto što su samo rijetki ranije uspijevali. Nakon nekoliko pokušaja, uspjeli su prizemljiti ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.


56d5c0a1-3138-4b3d-bc45-6df20a0a0a80-crnadak-cms-nova-700x402

Podnio je Crnadak, na pauzi između dva leta, izvještaj Istražnoj komisiji Doma naroda. Javnosti je nakon sastanka prezentirano nekoliko zaključaka. Jedan zaključak se odnosi na konačno saznanje delegata Marija Karamatića da Igor Crnadak zaista postoji, a drugi zaključak je, sudeći prema izvještajima, da je Crnadak “uspio predstavljati stav zemlje u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

U nepunih deset mjeseci ove godine je ministar širio duh Dejtonskog sporazuma van granica BiH u čak 44 navrata. Osim upitne teze o predstavljanju BiH u dejtonskom duhu, ne postoji mnogo argumenata kojim bi se opravdao Crnadkov i više nego respektabilan broj sati leta, na kojem bi mu mogli pozavidjeti i profesionalni piloti, piše Faktor.

Poseban afinitet, pokazuje to pregled njegovih putešestvija, Crnadak gaji prema egzotičnim lokacijama. Jednu takvu je posjetio početkom ovog mjeseca. Od 2. do 5. oktobra je naš ministar vanjskih poslova boravio na turneji po Brazilu.

Iz Sao Paula nam je nazad u BiH ponio informaciju o spremnosti tamošnjih lokalnih vlasti na razmjenu iskustava u oblasti subvencioniranja poljoprivrede, a iz Brazilije saznanje da su odnosi Brazila i BiH “dobri i prijateljski”.

Te za državu BiH i njene građane suštinske informacije su budžetske korisnike, sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, koštale 32.205,75 KM. Crnadku je na ovom egzotičnom putovanju, pored nerezidentnog ambasadora BiH u Brazilu, društvo pravio njegov šef kabineta te “desk officer za Brazil”.

Iako je Crnadak od preuzimanja dužnosti posjetio čak 37 zemalja, među kojima su destinacije poput Kipra, Malte, Vatikana, Kube ili Kanade, njegove diplomatske avanture nisu bitnije promijenile vanjskopolitički status BiH.

Osim upoznavanja međunarodnih zvaničnika sa svojim viđenjem programske sheme RTRS-a i ponašanja vladajućeg režima u manjem bh. entitetu, građani BiH nisu imali previše koristi od utrošenih nešto više od 900.000 KM, koliko je samo u 2016. godini na putovanja van zemlje potrošilo sjedište Ministarstva vanjskih poslova u BiH.

Faktor

Back to top button