DODIK RAZBIJA SVE OKO SEBE| Novinari otkrili da je RS na nogama: Pogledajte kad će nestati ovaj entitet…

DODIK RAZBIJA SVE OKO SEBE| Novinari otkrili da je RS na nogama: Pogledajte kad će nestati ovaj entitet…

Prihodi kompanija u entitetu RS su tokom 2016. zabilježili dramatičan pad i manji su za čak 14,82 posto u odnosu na 2015. godinu.

Naime, tokom prošle godine firme u RS-u su ostvarile prihode od 20,3 milijarde KM, što je čak 14,82 posto manje od 2015. godine kada je ukupan prihod iznosio 23,8 milijardi KM.

Istovremeno, firme u FBiH su tokom 2016. ostvarile 44,4 milijarde KM prihoda što je u poređenju sa 2015. kada je prihod iznosio 42,8 milijardi KM više za 3,38 posto.

Navedeni podaci objavljeni na portalu Akta.ba kreirani su na osnovu finansijskih pokazatelja nadležnih agencija, Finansijsko-informatičke agencije (FIA) i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Pad privrede u RS-u evidentan je i u činjenici da je u top 10 najvećih kompanija po ukupnom prihodu čak sedam firmi iz Federacije, i tek tri firme iz RS-a. Kao i 2015. godine, prvo mjesto pripada Elektroprivredi BiH koja je ostvarila prihod od 1,2 milijardi KM. Odmah na drugom mjestu je tuzlanska kompanija Bingo sa prihodom od 915 miliona KM, dok je na trećem mjestu sarajevska Holdina sa 758 miliona KM. Iz kladionice Premier World Sport su za Faktor kazali da se cifra o prihodu firme od 521 milion KM odnosi ustvari na uplate kladioničara. Konačan prihod kladionice se dobije kada se od iznosa uplata oduzme vrijednost isplaćenih dobitaka čime konačan prihod ove kompanije postaje dosta manji.

Razlika je još veća ako se u obzir uzme lista top 10 najvećih firmi po sveobuhvatnoj dobiti na kojoj su tek dvije firme iz RS-a. Rangirajući kompanije po sveobuhvatnoj dobiti na prvom mjestu nalazi se BH Telecom d.d. Sarajevo sa dobiti od 83,5 miliona KM, zatim Telekomunikacije RS sa 70,1 miliona KM te kompanija Bingo d.d. sa dobiti od 67,4 miliona KM.

Rast prihoda firmi u FBiH za prošlu godinu podudara se i sa podacima o izvozu. Naime, Federalni zavod za statistiku (FZS) je objavio da je tokom prošle godine izvoz iz FBiH činio 65,5 posto ukupnog izvoza BiH “teškog“ 9,76 milijardi KM. U periodu januar-decembar 2016. izvoz iz FBiH je prosječno rastao svaki mjesec 2,2 posto, podaci su FZS-a.

Profesor ekonomije i finansija na Američkom univerzitetu u Sarajevu dr. Matej Živković u razgovoru za Faktor navodi da ovi podaci u općenitom smislu mogu biti indikator rasta ekonomske aktivnosti u FBiH, te određenog pada u RS-u.

Komentarišući poslovne prihode Binga i Konzuma, profesor Živković navodi da pad prihoda Konzuma i rast prihoda Binga ukazuje na činjenicu da tuzlanska firma preuzima tržišni udio i potrošače hrvatskog lanca.

Ističe da bi se kvalitetnija analiza mogla napraviti ukoliko budu dostupni podaci o prihodima generiranim prema krajnjim potrošačima te usporedbi ove stavke sa prihodima generiranim kroz trgovinu firmi sa drugim firmama.

Podaci o padu prihoda firmi u RS-u, te rastu prihoda firmi u FBiH, su dodatan argument u diskusijama o raspodjeli prihoda od PDV-a između dva entiteta.

Federacija BiH već duže vrijeme traži veći dio “kolača“ od PDV novca pri čemu se neslužbeno pojavljuju informacije da vlasti RS traže od kompanija iz tog entiteta da pogrešno popunjavaju prijave o potrošnji da bi prikrile pravo stanje i tako osigurale vlastima više novca.

Prema procjenama, FBiH je na taj način oštećena za blizu milijardu KM, a taj novac je završio u budžetu RS-a spasivši manji bh. entitet od finansijskog kolapsa.

faktor.ba

Back to top button