Džemat Sućeska kod Srebrenice primjer uspješnog odolijevanja iskušenjima ovoga vremena

Bez obzira na brojne probleme sa kojima su se suočili srebreničani u ovome mjestu, džemat Sućeska zadržao je vitalnost i vlastitim snagama traži svoju budućnost. Posebno im je značajna podrška Islamske zajednice, ali i svaka druga pomoć i podrška ovdje je iznimno važna.

 

Džemat Sućeska udaljen je oko 15 km od centra Srebrenice. Nekada je u ovom lijepom srebreničkom mjestu živjelo 2.800 srebreničana, a danas Sućeska ima 280 stanovnika. Na spomen obilježju upisana su imena 926 osoba. Većina njih su stradali u Genocidu. Ovom džematu pripadaju i sela i zaseoci, a neki od njih su od džamije u Sućesci udaljeni i po 25 km.

Prilikom posjete Medžlisu IZ-e Srebrenica, u petak 13. oktobra, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je i džemat Sućeska gdje je nakon džuma-namaza upriličen susret i razgovor sa džematlijama. Muftija Fazlović će u narednom periodu, tokom džuma-namaza ali i drugim povodima, posjetiti i džemate u drugim medžlisima Muftijstva tuzlanskog. U Sućesci je muftija Fazlović predvodio džuma-namaz, a u hutbi je između ostalog kazao:

„Poštovane džematlije, vi ste u ove dijelove naše domovine donijeli bajrak povratka. Vratili ste se ovdje i posijali sjeme koje je bilo važno kao primjer za mnoge druge. Trebalo je za sve to mnogo volje i mnogo ljubavi prema svojoj domovini. Mi smo malobrojan narod, ali volimo svaki pedalj svoje zemlje. Jedan veliki alim, mostarac Šejh Jujo, je kazao da nije ljubavi prema domovini, zavičaju, rodnom mjestu, šumi i livadi nestali bi mali narodi. Nestali bi oni narodi kojih brojem nema puno. Ta ljubav prema domovini je velika snaga koja prokrči mnoge krčevine i pronađe prohodne puteve za ostvarenje ciljeva. Vi svjedočite svojom snagom da naš narod neće nestati. Naš narod će ovdje živjeti po uzoru na najbolje primjere, po uzoru na najbolje puteve onih koji su živjeli prije nas.“

Džuma u Sućeskoj

Od 2004. godine imam u džematu Sućeska je Jasmin-ef. Hasić. On ističe kako je zadovoljan rezultatima koje mekteblije postižu, posebno njihovom upornošću s obzirom na okolnosti u kojima se organizuje mektebska nastava. Prioritet ovoga džemata je rad s mekteblijama, a s obzirom na udaljenost kuća od džamije mektebska nastava se organizuje u džamiji u Sućesci, zatim u zaseoku Žutica i Brda.

U džematu se organizuju programi i svečanosti u povodu mubarek noći i dana, a posebni programi se organizuju tokom mjeseca ramazana.

Zanimljivo je da je džamija u Sućesci građena četiri puta. Prva džamija bila je od drvene konstrukcije pa je vjetar često rušio njen krov. Vremenom se javila potreba za njenim proširenjem, a velike probleme pravio je i izvor vode koji se pojavio na tom mjestu. Nakon toga izgrađena je džamija od kamena.

„Džamija u ovom džematu, kao i sve druge džamije u Srebrenici, tokom Genocida i Agresije na BiH je porušena. Obnova je počela 2004. god., a 10. jula 2006. godine džamija je svečano i otvorena. S velikom radošću i veseljem džematlije su dočekale otvorenje džamije jer se do tada vjerski život odvijao u jednoj kući,“ kaže Hasić.

Bez obzira na brojne nedaće sa kojima su se suočili srebreničani u ovome mjestu, džemat Sućeska zadržao je vitalnost i vlastitim snagama traži svoju budućnost. Posebno im je značajna podrška Islamske zajednice, ali i svaka druga pomoć i podrška ovdje je iznimno važna.

Sućeska

Tokom posjete džematu Sućeska, u pratnji muftije Fazlovića su bili i glavni imami medžlisa Brčko i Srebrenica Mustafa-ef. Gobeljić  i Damir-ef. Peštalić.

Back to top button