Nakon upita Faktora: Kazazović “hitno” isplatio predavače iz Nove Kasabe, naknade za odvojeni život upitne

Edukativni centar za bošnjačke učenike u Novoj Kasabi, kao što je poznato, već petu godinu pohađaju djeca iz povratničkih naselja u općinama Milići, Bratunac, Zvornik i Vlasenica, kojima nije dozvoljeno da u osnovnoj školi “Petar Kočić” Kravica i područnim školama u RS-u slušaju nastavu na bosanskom jeziku.

Edukativni centar Nova Kasaba FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ/ARHIV

Ministar Elvir Kazazović

Predsjednik Vijeća roditelja Muhizin Omerović FOTO: ARHIV

Nakon što je Faktor nedavno objavio priču o ovom centru, našoj redakciji obratila se neformalna grupa bivših predavača instruktivne nastave, koji su nam kazali da sve i nije baš tako bajno kao što se u javnosti pokušava prikazati.

Naime, u razgovoru koji smo s njima vodili prije nekoliko dana, bivši predavači u ovom centru su nam rekli da im Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo još duguje četiri plaće za prošlu školsku godinu, a koje su zaradili od februara do maja ove godine, iako imaju saznanja da je Federalno ministarstvo obrazovanja ta sredstva uplatilo još u junu.

– U više navrata smo kontaktirali Ministarstvo, raspitujući se za naše zarađene plaće, a oni su stalno tražili neke izgovore i opravdanja. Posljednji put kad smo pitali za plaće, kazali su nam da su naši ugovori izgubljeni. Nove ugovore smo potpisali prije skoro mjesec, ali novca još nema – kazali su naši sagovornici.

Odgovor Ministarstva 

Tragom ovih informacija, poslali smo upit Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo, u kojem smo tražili pojašnjenja zašto novac još nije uplaćen na račune edukatora.

U odgovoru koji smo dobili u utorak, a koji je potpisao resorni ministar Elvir Kazazović, navodi se da je tačno da je Federalno ministarstvo obrazovanja u budžet Kantona Sarajevo još 15. juna za ove namjene uplatilo 60.433.08 KM, ali da su “sredstva uplaćena na vrstu prihoda 722631-vlastiti prihodi budžetskih korisnika”.

– S obzirom da su sredstva uplaćena na pogrešnu vrstu prihoda (722631-vlastiti prihod), Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo, dostavilo je Ministarstvu finansija zahtjev za prekriženje pogrešno uplaćenog prihoda i unos transfera u budžet Kantona Sarajevo za budžetsku organizaciju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade – navodi se u odgovoru ministra.

Pored toga, navodi se dalje, “Sektor za ekonomske poslove Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, koji vrši realizaciju budžeta, tek 17.10. 2017. godine zaprimio je odgovarajuću dokumentaciju (ugovore za angažovanje i izvještaje o obavljenom poslu) na osnovu kojih se mogao ispostaviti nalog za isplatu naknade angažovanim”.

– Nalog je dostavljen Trezoru, urgirali smo za hitnu isplatu, te se očekuje da će realizacija biti u toku sutrašnjeg dana – navodi se u odgovoru Ministarstva. Istovremeno, ne navodi se ko je odgovoran za kašnjenje spomenutih ugovora.

Zanimljivo je da je do urgencije za “hitnu” isplatu došlo tek nakon našeg upita, a kako smo saznali, novac je u srijedu kasno popodne konačno i uplaćen na račune edukatora, koji su ga zaradili prije više od pola godine.

Naši sagovornici iz neformalne grupe bivših predavača su nam kazali kako ovo nije prvi put da se ovakvo nešto dešava, naprotiv. Kako su istakli, plaće su samo u početku bile redovne, a onda su krenula kašnjenja.

– Svaki put je bio neki novi “problem” i neki novi izgovor. Nikad nije bilo “do njih”, uvijek bi “zapelo negdje drugo” i svaki put smo morali praviti pritisak kako bismo dobili ono što smo zaradili. U par navrata smo se obraćali i medijima i ono što je zanimljivo – čim bi mediji objavili nešto, problem bi se ekspresno riješio. To znači da je uvijek bilo dovoljno da neko nekog nazove i da se novac pojavi na računu – tvrde naši sagovornici.

Kako kažu, najčešće su se obraćali koordinatorici ovog projekta i uposlenici Ministarstva Nihadi Čolić, sa kojom su najviše komunicirali, pa su stoga na nju najviše i ogorčeni.

Ono što je važno napomenuti u ovom slučaju je činjenica da se radi o ljudima koji su tokom radne sedmice boravili u Novoj Kasabi, a kući su se vraćali tokom vikenda, što iziskuje ogromne troškove, pa su se mnogi od njih bukvalno morali zaduživati kako bi uopće mogli ići na posao. Zbog toga su predlagali da im se, ako ništa, uplati naknada za odvojeni život (koja je ranijim ugovorima bila predviđena), kako bi makar pokrili troškove putovanja, ali ni tom njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

“Nagrađeni” zbog “štrajka” 

Kad više nisu znali kako da dođu do svog novca, odlučili su protest iskazati tako što su jedan dan odbili držati nastavu, zbog čega su, kako kažu, prozvani štrajkačima i ocijenjeni nepoželjnim, odnosno nisu izabrani na ovogodišnjem konkursu.

– Mi smo i taj dan kad smo “štrajkovali” bili sa djecom, samo nismo držali nastavu. Zbog toga nam je odbijeno oko 100 KM za jedan dan, iako smo taj propušteni dan uredno nadoknadili, te smo “nagrađeni” tako što ove godine nismo ni primljeni, tačnije većina nas. Primljeni su samo pojedini koji su bili “podobni”. Sad će im, navodno, plaće biti redovne, a mi koji smo se najviše za to izborili, poslani smo kući – kažu nam nastavnici.

Što se tiče naknade za odvojeni život, koja im je obećana i koja se nalazila u ranijim ugovorima, ona se u posljednjim ugovorima koje su potpisali, uopće ne nalazi. Stoga im nije ni isplaćena, a s obzirom na to da su ugovore potpisali naknadno, kako kažu, nisu mogli znati ni šta će u njima biti navedeno.

– Rečeno nam je da će to biti regulisano drugim ugovorom. Riječ je o sumi od 1.600 maraka (po 400 KM za četiri mjeseca) po osobi, što nije zanemariva cifra. Nadamo se da će to biti ispoštovano, jer nema smisla da mi, kao nastavnici bez stalnog zaposlenja, na kraju finansiramo ovaj projekat. Predsjednik Vijeća roditelja Muhizin Omerović nam je obećao da nam marke neće ostati dužni, pa vidjećemo hoće li se to na kraju i ispoštovati – kažu naši sagovornici.

Iako smo u srijedu poslali novi upit Ministarstvu sa zahtjevom da nam odgovore da li će nastavnicima biti isplaćena naknada za odvojeni život, da li će to biti regulisano nekim novim ugovorima, te kada će krajnji korisnici, odnosno ljudi koji su taj novac već zaradili, isti dobiti na svoje račune, odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.Faktor.ba

Back to top button