Pomozimo: Šestočlana porodica iz Male Kladuše živi bez struje, osvjetlimo im dom! (VIDEO)

Šestočlana porodica Abdić iz mjesta Marjanovac (Ramića brdo) u MZ Mala Kladuša iako su u stanju socijalne potrebe i teško žive, već godinama ima jednu veliku želju, da u svom skromnom domu dobiju struju. Kažu da godinama maštaju o danu kada će im sijalica zasvijetliti u kući, a sa radija ili televizora se začuti pjesma. Abdići nemaju sredstava da sami finansiraju priključak na elektro mrežu i potrebne elektroinstalacije u kući, pa je od prije nekoliko dana pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom „Pobjedimo mrak, osvijetlimo njihov dom“. Organizatori akcije su MZ Mala Kladuša i građani Jasmin (Jasko) Purić,  Rasim Đogić i Šemso Šabić.

Elvir (15), Mevlid (14), Mevlida (12) i Fazila (10) odrastaju bez struje. Iako njih trenutno troje pohađa školu domaće zadatke i prva slova abecede učili su uz pomoć svijeća u svom siromašnom domaćinstvu. Kažu nam da im je velika želja da imaju struju kako bi mogli učiti u osvjetljenoj sobi, ali i gledati TV, slušati radio i imati kompjuter.

„Teško je i dan danas dati neki odgovor djeci kada me pitaju kada će oni moći da gledaju televiziju ili da se igraju na kompjuteru kao i njihovi prijatelji iz škole. Molim sve dobre ljude i humaniste da konačno mojoj djeci ostvare ovu želju“, rekao nam je Sulejman Abdić, glava kuće. „Zbog ove djece, zbog njihove budućnosti ja molim sve da mi pomognu u ovoj akciji“, kazao je Jasmin Purić, glavni inicijator ove akcije.

RVK je posjetom ovoj porodici založio se da ova teška životna priča dospije u javnost i svakako se nadamo da će se veliki broj ljudi sažaliti na sudbinu porodice Abdić i uključiti u akciju. Kod organizatora se mogu predati novčane donacije za što će svi dobiti potpisanu i ovjerenu priznanicu.

Kontakt osobe i telefoni su: Rasim Bektašević, predsjednik MZ Mala Kladuša (061 – 159 – 649), Jasmin Purić (061 – 261 – 137), Rasim Đogić (061 – 850 – 250), dok je kontakt osoba za dijasporu veliki humanista Šemso Šabić iz Austrije kojemu se možete obratiti na broj 0043-699-180-75266 ili putem njegova Facebook profila.

Kažimo i to, da u ovoj porodici niko nije zaposlen, prije nekoliko godina od donacija im je izgrađena i kuća u kojoj trenutno borave, a također uz pomoć donacija riješen im je u proteklom periodu i priključak na vodovodnu mrežu.

Ono što nas je iznenadilo jeste i činjenica da nekih 100-ak metara od ove porodice u svom domu od 28 kvadrata živi Sulejmanova 82.-nja majka Bajrame i Sulejmanov 41.-nji brat Ramo koji također nemaju struju. Iako imaju riješene sve elektroinstalacije ni oni nemaju novca da plate priključak na elektro mrežu, pa su organizatori odlučili ukoliko bude dobar odaziv i prikupi se dovoljno novčanih sredstava da i ovaj skromni dom dobije električnu energiju.

(Izvor: RVK)

Back to top button