MLADA DOKTORICA JE BH HEROINA: MERIMA KRUŠČICA SPASILA JE TRI TEŠKO POVRIJEĐENE OSOBE NAKON NESREĆE…

Mlada doktorica Merima Kruščica ponijela se danas herojski i humano, u skladu s onim što joj profesionalni kodeksi nalažu.

Naime, po povratku sa posla, oko 16.10 sati, dr Merima Kruščica, spasila je tri života nakon saobraćajne nesreće, piše na Facebook stranici Crvenog križa (CK) Centar Sarajevo.

Vozilo je bilo prevrnuto pored puta, a tri osobe teško povrijeđene u nesreći u mjestu Jehovci, u blizini Kiseljaka. Do nesreće je došlo kada je vozač prispao i izgubio kontrolu nad vozilom.

Dr Kruščica je zbrinula povrijeđene osobe. Radilo se o obilnom krvarenju, teškim povredama glave, grudnog koša i ekstremiteta.

U pomoć su joj pristigla i dva sanitetska vozila DZ Kiseljak. Svi povrijeđeni prebačeni su na Klinički centar univerziteta u Sarajevu.

Stepen povreda za sada nije poznat.

Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a SBK.

Kruščica je uposlenik DZ Vitez i najmlađi instruktor prve pomoći za vozače u CK Centar.

 

U 2016. godini u BiH registrirane 39.543 saobraćajne nezgode, poginula 321 osoba

U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona), na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2016. godini dogodile su se ukupno 39.543 saobraćajne nezgode od kojih je zabilježeno njih 7.716 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 31.827 sa materijalnom štetom.
U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubila 321 osoba, dok je 11.188 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle 2016. godine registrirano je 884 nezgode više u odnosu na 2015. godinu, što izraženo u procentima pokazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih/prometnih nezgoda za 2,29 posto.

Broj saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama je takođe povećan i to za 89 saobraćajnih nezgoda ili 1,17 posto.

Kada su u pitanju saobraćajne/prometne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrirano je 795 nezgoda više u odnosu na 2015. godinu ili procentualno to iznosi 2,56 posto.

Iz spomenutih činjenica, evidentan je trend povećanja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda započet 2013. godine nastavljen i u 2016. godini.

Prema navedenim podacima može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2016. godine događalo u prosjeku oko 108 saobraćajnih/prometnih nezgoda, od toga oko 21 saobraćajna nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda na području Federacije BiH u 2016. godini dogodio na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 38,56 posto, Zeničko-dobojski kanton sa procentualnim učešćem od oko 15,24 posto, Srednjobosanski kanton sa procentualnim učešćem od 11,45 posto, Unsko-sanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 10,82 posto…

Ukoliko se posmatra kretanje broja saobraćajnih nezgoda pojedinačno po kantonima u Federaciji BiH, posebno zabrinjava stanje u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje broj saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu konstantno raste, kao i u Tuzlanskom kantonu gdje je primjetan porast saobraćajnih nezgoda u posljednje tri godine.

Kada se radi o posljedicama, u protekloj 2016. godini, u saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 321 osoba, 1.809 osoba je teže povrijeđeno, dok je 9.379 osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Povećanje ukupnog broja saobraćajnih/prometnih nezgoda u BiH u protekloj 2016. godini dovelo je do značajnog povećanja broja teže povrijeđenih za 131 osobu, odnosno za 7,8 post kao i broja lakše povrijeđenih za 1.193 osoba, odnosno za 14,6 posto, dok se broj poginulih u saobraćajnim nezgodama na bosanskohercegovačkim cestama smanjio za 20 osoba, odnosno za 5,87 posto.

U saobraćajnim nezgodama na putevima širom BiH u toku protekle godine u prosjeku je svaki dan zabilježeno više od 108 saobraćajnih nezgoda u kojima je teže povrijeđeno nešto manje od pet osoba, lakše više od 25 osobe, dok je skoro svaki dan smrtno stradala jedna osoba.

Prosječna smrtnost u saobraćajnim nezgodama u BiH iznosi nešto više od osam poginulih na 1000 saobraćajnih nezgoda.

Posmatrano sa aspekta ukupnog broja saobraćajnih nezgoda po entitetima/distriktu, primijetno je da je smrtnost veća u Republici Srpskoj i ona iznosi više od 13 poginulih na 1000 saobraćajnih nezgoda, u Federaciji BIH nešto više od šest poginulih na 1000 saobraćajnih/prometnih nezgoda, dok u Distriktu Brčko iznosi nešto više od 21 poginulih na 1000 saobraćajnih/prometnih nezgoda.

Tokom protekle 2016. godine u saobraćajnim nezgodama u Federaciji BiH poginulo je 185 osoba, što je isti broj kao i u 2015. godini i predstavlja 57,6 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginulo je šest osoba, dok se broj poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj smanjio na 130 poginulih, što u odnosu na 2015.godinu predstavlja smanjenje za 20 poginulih osoba, odnosno 13,3 posto i predstavlja 40,5 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

Uočeno je da je u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Zapadno-hercegovačkom i Unsko-sanskom kantonu došlo do povećanja broja stradalih u saobraćajnim/prometnim nezgodama, u Kantonu 10 broj stradalih je ostao isti kao i tokom 2015. godine, dok je u ostalim kantonima primjetno smanjenje broja stradlih u saobraćajnim nezgodama, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Back to top button