On pogođen nije, ni umro, ni pao, samo je morao skočiti dole… (VIDEO)

Na današnji dan, prije 24 godina srušen je Stari most u Mostaru. Najvrijedniji kulturni spomenik BiH nije uspio preživjeti sve projektile ispaljene tih dana s položaja Hrvatskog vijeća obrane. Za rušenje Starog mosta odgovornim se smatra Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a. Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo. U optužnici stoji da je Stari most srušen granatama s položaja HVO-a koji su se nalazili na lokaciji Stotina u podnožju brda Hum.

Nakon obnove 2004. godine, Most je uvršten na popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao najveći simbol Mostara i Hercegovine, te kao simbol mira i pomirenja među narodima.

Most je inače sagrađen u periodu između 1557. i 1567. godine, a djelo je turskog neimara Hajrudina koji ga je izgradio po narudžbi sultana Sulejmama Veličanstvenog, kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim.

I ove godine Mostarci će se na obnovljenom mostu prisjetiti tužnog 9. novembra 1993, skokom bez aplauza i bacanjem karanfila u Neretvu.

fokus.ba

Back to top button