Pack: Ovaj islam je evropski, muslimani nisu opasnost za nas

Pack: Ovaj islam je evropski, muslimani nisu opasnost za nas
“Ovaj islam je evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas”, smatra bivša zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack.

Da li su muslimani problem na bh. putu ka EU, kako se često spominje iz nekih drugih EU zemalja?

“Ja samo mogu reći da to nije tema. Da li je 50 posto ili 18 posto Hrvata, svejedno je. Na početku devedesetih godina, ostavili smo Sarajevo i Bošnjake same. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom. Mi im nismo pomogli. Nismo pomogli ni Hrvatima. Mi smo tada otvorili vrata za neke mudžahedine iz Saudijske Arabije koji su došli ovamo, koji su živjeli drugačiji islam nego ljudi u BiH. Kada sam došla u Sarajevo, vidjela sam manje marama nego u kod mene u opštini oko Berlina. Mi smo otvorili vrata za jednu takvu vrstu islamizacije. Ovaj islam je evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas. Ova tri naroda su na umjetan način razdvojeni i to nije smisao i suština Dejtona. Narodi ovdje mogu živjeti zajedno ukoliko političari naprave najbolje”, kazala je Pack.

Da li Dragan Čović radi dobro za Hrvate?

“Oni vjeruju da rade sve dobro za Hrvate, ali ja nisam toliko sigurna da je to zaista samo u korist Hrvata. Mislim da moramo tome pristupiti manje nacionalistički. Potreba Hrvata kao konstitutivnog djela ove zemlje mora biti očuvana. Za to se Dejtonski sporazum donekle i pobrinuo. Mislim da prijedlog Izbornog zakona koji je napravila HDZ nije u potpunosti vezan za interes svih Hrvata u BiH, i prijedlog koji je na stol stavila HDZ 1990 mislim da u fokusu drži više Hrvata”, ističe Pack.

Pack je još kazala da smatra da bi se kantoni trebali ukinuti i da se ta moć prenese na općine i vladu FBiH.

“Ja sam za to da se ukinu kantoni i da se moć kantona djelomično prenese na općine i na Vladu FBiH. Mislim da onda imamo balans po Dejtonu. Mislim da imamo previše nivoa u FBiH, drukčije nego u RS koji su često u kontradiktornosti. Imamo mnogo stvari gdje se s korupcijom može uraditi drukčije. Mi to ne možemo izvana uraditi, ova zemlja je dugo demokratska i bira svoje političare. U interesu političara bi moralo biti da ove komplikovane strukture FBiH ukinu. Znam da me zato ne vole, ali.. Političari i ovdje vide koji je to problem i teško je predati te pozicije. To razumijem, to je ljudski. Moramo malo protresti ljude i reći: dajte da se spojimo”.

(Vijesti.ba / N1)

Back to top button