Pješaci, iskoristite pravo: Šta možete uraditi kada vas nemarni vozač “okupa” od glave do pete?

Kiša i snijeg ne prestaju padati, a prema riječima meteorologa, takvo vrijeme očekuje nas i narednih dana kada će se na ulicama zadržati i bijeli prekrivač. Zahvaljujući neravnim cestama i mnogobrojnim rupama na kolovozu, pješaci postaju glavne mete nemarnih vozača koji će ih, svjesno ili ne, “okupati” bljuzgavicom.

 

 

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Čim padne više od nekoliko kapi kiše, iz nekog nepoznatog razloga u Sarajevu, ali i drugim gradovima, ispiru se sve vozačke vještine, poznavanje propisa i nastaje saobraćajni kolaps.

U ovim kišnim razdobljima osim problema koje vozači imaju zbog gužve na cestama, muku muče i pješaci, ali s drugim problemima. Oni često poslije prolaska vozila u blizini ostanu mokri kao da su izašli ispod tuša, a ne znaju da vozača koji ih je “okupao” mogu prijaviti policiji.

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP KS, objasnila nam je da prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH vozač može snositi posljedice zbog ugrožavanja pješaka.

– Prema članu 112 (stav 4) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolovozu u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara. Sankcija za nepoštivanje zakona iznosi 30 KM – kaže Kuldija.

To znači da oštećeni pješaci trebaju zapamtiti registarsku tablicu automobila te se javiti policiji putem telefona ili otići u najbližu policijsku stanicu, gdje će policijski službenici provjeriti i utvrditi o kojem se vozaču radi.

Izvor: Faktor
Back to top button