Dodik je priznao da bi provođenje referenduma RS odvelo u potpunu izolaciju

Dodik je priznao da bi provođenje referenduma RS odvelo u potpunu izolaciju
Oni su prema tome morali da odluku o referendumu stave van snage i to se prije par dana i desilo u NSRS, a razlog je snažno protivljenje Evropske komisije i ozbiljne prijetnje sankcijama, što je na kraju i sam Dodik rekao u jednom intervjuu koji je dao istog onog dana kada sam ja objavio da krećemo u inicijativu da se odluka objavi. On je tada rekao – Čavić je izgubio potpuni kontakt sa realnošću, ima nešto što se ne može uraditi, jer kada bi proveli referendum Republika Srpska bi bila izložena potpunoj izolaciji – pa to sam ja govorio u samoj raspravi u NSRS”, kazao je za TV1 predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

“Specifikum Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića jeste da proizvode konflikte a to u svome dnevom političkom vokabularu koristi i Dragan Čović. Taj trojac u kontinuitetu proizvodi tenzije koje imaju dnevno-političku osnovu a iza se kriju navodno nacionalni interesi grupacija koje predstavljaju a u suštini sva ta retorika je potpuno prazna i mislim da je svakom čovjeku puna kapa takvih kvalifikacija”, kazao je Čavić govoreći o posljednjim izjavama lidera koje su proizvele buru reakcija u javnosti.

On je govoreći o neodržavanju sjednice Parlamenta BiH kazao da zbog onakvih izjava i događaja ne smije da ispašta rad nijedne institucije iako neki zbog svojih izbornih potreba prizivaju takvu vrstu ponašanja.

Kazao je da je stav Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića prema pitanju priznanja Kosova poptuno identičan, ali istovremeno obojica konstatuju da je to nemoguće realizovati ukoliko saglanost ne daje treći član Predsjedništva.

Komentarišući pozive na povlačenje srpskih predstavnika u institucijama BiH od strane vlasti RS-a, Čavić je kazao da će takvih poziva do izbora biti još više.

“Pokušava se napraviti jedna vrsta stereotipa na čemu rade režimski mediji i neki analitičari, koji ponavljaju kao papagaji svaki dan – Bakirovi Srbi, izdajnici, strani plaćenici, soroševi stipendisti za obojene revolucije – to svaki dan truje političku atmosferu u RS-u, i ta haranga ne prestaje”, naveo je Čavić.

Čavić je govoreći o ukidanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS kazao da je to nezabilježen slučaj u pravnoj praksi – da skupština donese odluku a da Službeni glasnik spriječi stupanje na snagu takve odluke jer sve odluke Narodne skupštine po zakonu stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

“Oni su prema tome morali da odluku o referendumu stave van snage i to se prije par dana i desilo u NSRS a razlog je snažno protivljenje Evropske komisije i ozbiljne prijetnje sankcijama, što je na kraju i sam Dodik rekao u jednom intervju koji je dao istog onog dana kada sam ja objavio da krećemo u inicijativu da se odluka objavi. On je tada rekao – Čavić je izgubio potpuni kontakt sa realnošću, ima nešto što se ne može uraditi, jer kada bi proveli referendum Republika Srpska bi bila izložena potpunoj izolaciji – pa to sam ja govorio u samoj raspravi u NSRS”, rekao Čavić.

Dodaje da je tad ekplicitno poručio da vlasti RS-a to nikada neće provesti, niti imaju uslove za provođenje toga niti to može imati ikakvog efekta.

“Kazao sam da će morati da urade samo jednu stvar, da ponište odluku, i poništili su je. To je dva puta politička kapitulacija na istu temu. Izgleda da ponavljanje nije majka znanja za ljude iz SNSD-a”, rekao je Čavić.

On je u Dnevniku TV1 pojasnio zbog čega je odbio poziv na sastanak od strane Vijeća za provedbu mira.

“Rekao sam da je potpuno besmisleno jer dolaze predstavnici stranaka parlamentarne većine koja ne postoji i o čemu bi mogli da pričamo i šta bi mogli da kažemo. Nismo u stanju da se okupimo punih godinu dana a ranije smo imali pet do šest sastanaka godišnje, međutim ta praksa je prekinuta”, rekao je Čavić.

Dodao je da takav stav nema veze sa čestim SNSD-ovim optužbama na njegov račun i da nije time iznuđen niti uslovljen, podcrtavši da je besmisleno da lidere stranaka okuplja Valentin Inzko ako se oni sami ne mogu okupiti.

(Vijesti.ba)

Back to top button