Odlazak porodica iz naše zemlje i sve manji broj učenika

U pedagoškoj 2016. / 2017. godini na području TK radilo je 136 ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i to devet javnih i šest privatnih predškolskiuh ustanova, 88 javnih i jedna privatana osnovna škola te 32 javne i jedna privatna srednja škola. Navedene ustanove pohađalo je 58 114 učenik. U navedenoj akademskoj godini, broj učenika u predškolskom obrazovanju porastao je za 537 učenika, dok se broj učenika u osnovnom obrazovanju smanjio za 531.

„ Što se tiče predškolskog odgoja i obrazovanja imali smo u 2016./ 2017. godini 2887 učenika raspoređenih u 96 odgojnih grupa. Obaveznim vidom predškolskog odgoja i obrazovanja obuhvaćeno je  4034 djece što je otprilike 100 posto potpuni obuhvat obaveznim vidom. Taj obavezni vid se odnosnio na djecu koja nisu bila obuhvaćena prije polaska u prvi razred nikakvim vidom predškolskog obrazovanja.“, navodi Mersija Jahić pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Osnovno obrazovanje pohađalo je u prethodnoj akademskoj godini 39 550 učenika te je prosječan broj učenika u odjeljenjima iznoso 21,18. Prvi razred osnovne škole upisalo je 4 493 učenika. Po drugi puta u osnovnom obrazovanju provedena je i eksterna matura te su obezbjeđena i novčana sredstva za prevoz  učenika.

„ Vlada TK je obezbijedila i sufinansirala prijevoz za djecu koji putuju preko 4 kilometra od najbliže škole, to je za 4 175 učenika. Sredstva koja su izdvojena iz budžeta su na nivou 893. 698, 63 KM.“, navodi Jahić.

Značajniji pad broja učenika zabilježen je u  srednjem obrazovanju i to za 1157 učenika. Iz Ministarstva navode da se broj učenika u posljednje četiri godine u srednjem obrazovanju smanjio za 9000.

„ Ovaj pad broja učenika koji pohađa srednje obrazovanje odrazio se  na prvu generaciju  upisanih studenata u akademskoj 2017./2018. godini i u sljedećem periodu, u naredne četiri godine, visokom obrazovanju će trebati  da dostigne jednu stablizaciju broja studenata koji će pohađati univerzitete.“, ističe Jahić.

Iako je određena stabilizacija broja učenika primjećena a u osnovnom i srednjem obrazovanju, u resornom Ministarstvu se boje, da će taj učenika ponovo početi padati, jer je u posljednjih godinu i po primjećen odlazak cijelih porodica iz naše zemlje.

(RTV Slon)

Back to top button