Saopštenje Islamske zajednice u BiH: Da li je pušenje nargile haram?

Nargila
Nargila

Pušenje nargile je u posljednjih par godina ”osvojilo” Bosnu i Hercegovinu, a ova navika postala je razlog izlazaka mladih ljudi iako ljekari upozoravaju na brojne štetne posljedice. Nargila barovi niču kao gljive poslije kiše, a raste i broj konzumenata, posebno među omladinom.

Nedavno se po ovom pitanju oglasila i Islamska zajednica u BiH, odnosno dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice BiH. On je rekao da je vjera zabranjuje sve što je štetno pa bi se muslimani trebali kloniti ove navike.

”Pušenje nargile (šiše) je štetna navika kao i pušenje duhana ako ne i štetnija. Vjera zabranjuje i odvraća od svega što je štetno, pa bi se muslimani, posebno omladina, trebali kloniti te i drugih štetnih navika i običaja. Vjerska je obaveza izbjegavati sve što šteti ljudskom zdravlju.

Uzimajući u obzir strogu kur'ansku zabranu: “Ne bacajte se svojim rukama u propast” i njenu primjenu na pušenje duhana/nargile, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu “haram” u slučaju pušenja duhana/nargile uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke. Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina “haram” – stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik, a.s., je rekao: “Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom.”

U prilog ovom stavu idu i najnovija zakonska rješenja kod nas prema kojima je zabranjeno pušenje na javnim mjestima i zatvorenim javnim prostorima”, rekao je Ljevaković.

Dakle, izbjegavajte je prije svega zbog svog zdravlja jer su posljedice zaista ozbiljne. Provodite svoje vrijeme u prirodi, to je uvijek bolje i korisnije…

Bhdijaspora.net

Back to top button